dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Odpowiedz
Nazwa użytkownika:
Tytuł:
Treść wiadomości:
Wpisz tutaj treść wiadomości. Nie może mieć ona więcej niż 60000 znaków. 

Uśmieszki
:-) ;-) :-> :-D :-P :-o :mrgreen: :lol: :-( :-| :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: 8-) :evil: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :diabel: :krew: :alien: :aragorn: :run: :crush: :compcrush: :cygaro: :dog: :druch: :drunk: :rambo: :gilotyna: :pistoldance: :hulk: :jackass: :jedi: :kolejka: :jury: :koncert: :hit: :bullets: :newyear: :notcool: :ohno: :bored:
Pokaż więcej uśmieszków
Rozmiar:
Kolor tekstu
#000000 #000040 #000080 #0000BF #0000FF #004000 #004040 #004080 #0040BF #0040FF #008000 #008040 #008080 #0080BF #0080FF #00BF00 #00BF40 #00BF80 #00BFBF #00BFFF #00FF00 #00FF40 #00FF80 #00FFBF #00FFFF
#400000 #400040 #400080 #4000BF #4000FF #404000 #404040 #404080 #4040BF #4040FF #408000 #408040 #408080 #4080BF #4080FF #40BF00 #40BF40 #40BF80 #40BFBF #40BFFF #40FF00 #40FF40 #40FF80 #40FFBF #40FFFF
#800000 #800040 #800080 #8000BF #8000FF #804000 #804040 #804080 #8040BF #8040FF #808000 #808040 #808080 #8080BF #8080FF #80BF00 #80BF40 #80BF80 #80BFBF #80BFFF #80FF00 #80FF40 #80FF80 #80FFBF #80FFFF
#BF0000 #BF0040 #BF0080 #BF00BF #BF00FF #BF4000 #BF4040 #BF4080 #BF40BF #BF40FF #BF8000 #BF8040 #BF8080 #BF80BF #BF80FF #BFBF00 #BFBF40 #BFBF80 #BFBFBF #BFBFFF #BFFF00 #BFFF40 #BFFF80 #BFFFBF #BFFFFF
#FF0000 #FF0040 #FF0080 #FF00BF #FF00FF #FF4000 #FF4040 #FF4080 #FF40BF #FF40FF #FF8000 #FF8040 #FF8080 #FF80BF #FF80FF #FFBF00 #FFBF40 #FFBF80 #FFBFBF #FFBFFF #FFFF00 #FFFF40 #FFFF80 #FFFFBF #FFFFFF
Opcje:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest wyłączony
Uśmieszki są włączone
Wyłącz BBCode
Wyłącz uśmieszki
Podaj nazwę aktualnego miesiąca
Podaj nazwę aktualnego miesiąca:
   

Przegląd tematu - Likopen, jeden z ważniejszych przedstawicieli karotenoidów
Autor Wiadomość
  Tytuł:  Likopen, jeden z ważniejszych przedstawicieli karotenoidów  Cytuj
Likopen, jeden z ważniejszych przedstawicieli karotenoidów, jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, nierozpuszczalnym w wodzie, o barwie czerwonej, absorbującym światło o długości fali 472 nm w eterze naftowym. Sumaryczny wzór likopenu wynosi C40H56, a jego masa molowa 536,85 g/mol (1). Likopen, nienasycony węglowodór polienowy, zbudowany jest z ośmiu reszt izoprenowych, tworzących łańcuch węglowy o 40 atomach węgla, zawierający 11 sprzężonych i 2 niesprzężone podwójne wiązania. Oba z pierścieni jononowych są otwarte, przez co likopen nie posiada właściwości prowitaminy A. Zawarte w likopenie wiązania podwójne mogą ulegać izomeryzacji z pozycji all-trans do mono- lub poly-cis izomerów pod wpływem światła, temperatury czy reakcji chemicznych. Najczęściej spotykanymi formami są izomery all-trans (forma najbardziej stabilna termodynamicznie), 5-cis, 9-cis, 13-cis, 15-cis (1, 2).

Likopen występuje obficie w pomidorach oraz innych czerwonych owocach (arbuzy, czerwone grapefruity oraz owoce dzikiej róży). Ze względu na łatwą rozpuszczalność w tłuszczach, najlepiej przyswajalny przez człowieka w postaci przetworzonej poprzez podgrzanie z oliwą (ketchup, sos pomidorowy, itp.). Spożycie produktów bogatych w likopen obniża ryzyko zachorowania na raka. Najnowsze badania (Instytut Chemii Bioorganicznej PAN, BioInfoBank Institute, AdvaChemLab, Molecular Research Center) pokazały, że likopen w stężeniu 1-4 µM, obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty, płuc, piersi, nowotwory układu pokarmowego oraz białaczkę, w stężeniu dziesięć razy wyższym, także raka wątroby i jajnika. Likopen przyczunia się do zmniejszenia częstość przekształcania komórek zdrowych w nowotworowe, a przy odpowiednio wysokim stężeniu (20-60 µM) hamuje proliferację komórek nowotworowych i zapoczątkowuje ich apoptozę. W ten sposób zapobiega rozwojowi choroby, spowalnia jej postęp, a w niektórych przypadkach powoduje remisję guza. Podobny wpływ likopenu zaobserwowano również w stosunku do komórek wątroby. Likopen hamuje również podziały komórek linii raka wątroby, jelita, ostrej białaczki szpikowej, białaczki erytoblastycznej, chłoniaka Burkitta.

Według danych z artykułu Food: The omnivore’s labyrinth Sarah Deweerdt czasopisma Nature Volume 471; Pages: S22–S24 z dnia 24 Marca 2011

Cathie Martin, biolog z JIC z Wielkiej Brytanii wraz ze swoim zespołem odkryli, że bardzo dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy są pomidory i ich przetwory, które dzięki nowoczesnym metodom są dostępne przez cały rok. Ponadto, zawierają one tysiąckrotnie więcej niż w czerwonym winie resveratrolu – antyoksydantu o działaniu przeciwnowotworowym co może przyczynić się do jeszcze większego ich wykorzystania.

W artykule tym jest również odniesienie do znanego, naturalnego przeciwutleniacza – likopenu z pomidorów, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty o 20-30% według Etminan, M. et al. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 13, 340-345.
Post Napisane: 2015-03-09, 23:59
4CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

Strefa czasowa: UTC + 2


2CCCCCCCCCCCCCCCCC cron

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem