dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Odpowiedz
Nazwa użytkownika:
Tytuł:
Treść wiadomości:
Wpisz tutaj treść wiadomości. Nie może mieć ona więcej niż 60000 znaków. 

Uśmieszki
:-) ;-) :-> :-D :-P :-o :mrgreen: :lol: :-( :-| :-/ :-? :-x :shock: :cry: :oops: 8-) :evil: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :diabel: :krew: :alien: :aragorn: :run: :crush: :compcrush: :cygaro: :dog: :druch: :drunk: :rambo: :gilotyna: :pistoldance: :hulk: :jackass: :jedi: :kolejka: :jury: :koncert: :hit: :bullets: :newyear: :notcool: :ohno: :bored:
Pokaż więcej uśmieszków
Rozmiar:
Kolor tekstu
Opcje:
BBCode jest włączony
[img] jest włączony
[flash] jest wyłączony
[url] jest wyłączony
Uśmieszki są włączone
Wyłącz BBCode
Wyłącz uśmieszki
Podaj nazwę aktualnego miesiąca
Podaj nazwę aktualnego miesiąca:
   

Przegląd tematu - Wok- jak go ugryźć?
Autor Wiadomość
  Tytuł:  Re: Wok- jak go ugryźć?  Cytuj
musisz wypalic woka na wielkim ogniu, i nasmarowywac go olejem po uzyciu by nie rdzewial. chinczycy nie myja woków tylko je wycieraja, a oni to chyba sie znaja:)
Post Napisane: 2011-12-15, 07:56
  Tytuł:  Re:  Cytuj
lea16 napisał(a):
Tłuszcz ,mięsko albo same warzywa i potrawa gotowa w kilka minut. Dokup jeszcze kilka dodatkowych rzeczy jako wyposażenie to ułatwi ci przygotowanie potraw.np.kratkę i przykrywkę.
I trzeba uważać żeby był równomierny płomień,najlepiej używać go na kuchence elektrycznej.


Myjesz tego wok'a, czy hodujesz tę powłokę tłuszczu? Mam kuchenkę elektryczną i używałam do tej pory bambusowych pałeczek. Ale po drugim smażeniu, na dnie woka wszystko mi się poprzypalało i przy następnych użyciach żarcie było przypalone. Kupiłam nowy wok i będę eksperymentować dalej ;)
Post Napisane: 2010-09-23, 15:25
  Tytuł:  Re:  Cytuj
wojtas napisał(a):
Wok na kuchence elektrycznej to jak rosół babci od knora.... zastanawiam się po co ludzie kupują woki zamiast zwykłej patelni to jakieś placebo smakowe działa chyba albo moda na bycie kul trendi jak z żurnala .... jadam z woka piję kawę z ciśnieniowego ekspresu i bywam na wiecznym lunchu jak w serialach a no i jadam actimel codziennie bo ma bakterie :)

O kurcze, mam takich paru znajomych - zwłaszcza ten lunch, oni juz nie jedzą obiadu, tylkoi własnie lunch. A kawa tylko z palarni, mielona na chwilę przed podaniem, a jeszcze niedawno innej niż Tchibo zalanej wrzatkiem nie pili. :crush:
Post Napisane: 2010-09-12, 17:07
  Tytuł:   Cytuj
wojtas napisał(a):
Wok na kuchence elektrycznej to jak rosół babci od knora.... zastanawiam się po co ludzie kupują woki zamiast zwykłej patelni to jakieś placebo smakowe działa chyba albo moda na bycie kul trendi jak z żurnala .... jadam z woka piję kawę z ciśnieniowego ekspresu i bywam na wiecznym lunchu jak w serialach a no i jadam actimel codziennie bo ma bakterie :)



eeeeeeeeee chyba przesadzasz;)mamy przenieść gotowanie na palenisko;)?
Post Napisane: 2010-03-17, 11:11
  Tytuł:   Cytuj
Wok z Ikei jest tani i cienki. rzeczywiści trzeba na początku używać większej ilości oliwy żeby powstała warstwa tłuszczu. Ale jak już masz to możesz go używać spokojnie jak każde naczynie.
Tłuszcz ,mięsko albo same warzywa i potrawa gotowa w kilka minut. Dokup jeszcze kilka dodatkowych rzeczy jako wyposażenie to ułatwi ci przygotowanie potraw.np.kratkę i przykrywkę.
I trzeba uważać żeby był równomierny płomień,najlepiej używać go na kuchence elektrycznej.
Post Napisane: 2010-03-09, 16:38
  Tytuł:   Cytuj
Też mi się wydaje, że o woka za 15 zł nie musisz sobie tak żył wypruwać. Mój wok służy mi już pół roku i na razie się nie skarży. Przede wszystkim używam tylko drewnianych szpatułek, żadnych widelców i innych narzędzi zbrodni. Po drugie, nigdy nie wkładam pod wodę gorącego naczynia. Czekam aż wok całkowicie wystygnie i dopiero wtedy go myję. A po trzecie do mycia używam płynu i miękkiej gąbki, nigdy druciaków ani rysujących powierzchnię past do czyszczenia.
Post Napisane: 2009-09-21, 19:29
  Tytuł:   Cytuj
...a skąd bierzecie takie kuchenki o skoncentrowanym płomieniu? Można to gdzieś dostać? I kolejne pytanie jak robiliście warzywa czy mięsko na parze? Zamawiał Ktoś takie specjały?
Post Napisane: 2009-08-16, 05:04
  Tytuł:   Cytuj
Dzięki za rady :) Jeśli chodzi o to opalanie, to znajomy mi mówił ( w czasie długiej rozmowy telefonicznej) że wok się opala dlatego, że musi się na nim wytworzyć pewna warstwa "spalonego" tłuszczu. I potem ten tłuszcz ma przechodzić do kolejnych potraw. I dlatego- żeby nie zanieczyścić osadu- nie należy własnie stosować płynu do naczyć. Za to później można smażyć beztłuszczowo. Ale nie jestem przekonana do tego pomysłu.
Post Napisane: 2008-12-11, 22:02
  Tytuł:   Cytuj
kaskada, no na pewno tylko derwaniane łyzki itp.. zadnych metalowych nie uzywaj bo po prostu zniszczych go.
Co do mycia.. najlepiej pod wodą gorącą.. i wycieraz np. recznikiem papierowym.. Ponoć nie powinno sie uzywać płynów ale ja swojego myłam w płynie - no cóż lenistwo :D - ale nigdy sie nie zniszczył :D
no a po za tym az tak sie nie znam..
Moze ktos cos wiecej wie niz ja :D
Post Napisane: 2008-12-08, 19:36
  Tytuł:  Wok- jak go ugryźć?  Cytuj
Zakupiłam woka, taki z Ikei, za 15 zł. Jeszcze nie używałam. Dowiedziałam się, że wok wymaga szczególnego traktowania: nie wolno myć płynem do mycia naczyń na przykład, ani uzywać metalowych narzędzi- najlepiej drewniane.
Na razie przegotowałam w nim wodę- podobno ma to zapewnić wokowi kształty- żeby się nie zniekształcił. Ale co dalej? Słyszałam, że trzeba opalać, tę wogę przegotowywać przed każdym użyciem. Jeśli któraś z was używa woka- proszę o radę. Niby mogę go zniszczyć - strata niewielka :) Ale jednak wolałabym o niego zadbać :)
Post Napisane: 2008-12-08, 17:00
4CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

Strefa czasowa: UTC + 2


2CCCCCCCCCCCCCCCCC cron

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO