Vide_Cul_Fide napisał(a):
Podajcie mi jeden racjonalny dowód , ze Bóg istnieje. Do kościoła niechodze od dawna, w sumie nigdy nielubiłem tam przebywac. Biblia jakos nie przemawia do mnie z uwagi na kilka czynników. Po pierwsze wieza babel. Czy to normalne, że ludzie któzi w tamtych czasach ledwie co zeszli z drzewa mogli wybudowac cos co siegnie do nieba ?
Po drugie Arka Noego. Jakim cudem 6 ludzi mogło zbudować olbrzymi statek i wrzócic do niego po parze kazdego gatunka ze zwierząt. Nawet gdyby się to udało to przeciez byly by następnie choroby genetyczne. inna sprawa skoro bóg jest taki dobry to dlaczego zesłal na ludzi powódź ?
Vide, faktem jest, że nasza religia jest nieskładna, zawiera wiele elementów, które się na wzajem wykluczają, a fragmenty biblii o których piszesz, są najprawdopodobniej zmyślone.
To jednak nie znaczy, że Bóg nie istnieje - przecież Biblię spisywali ludzie, całą religię wymyslili ludzie - więc to że wypisują brednie nie jest żadnym dowodem że Boga niema ;) Ja sądzę, że musi być ktoś kto kieruje tym całym bajzlem, bo inaczej to już dawno by było po nas ;)
Cytuj:
Heh mnie też nurtują takiego typu pytania: dlaczego stworzył owady

, choroby itp.
Ola odpowiedź jest bardzo prosta: każdy organizm, każda rzecz pełni odpowiednią funkcję - nie ma tak, że np. owady sobie tylko latają i nie są do niczego potrzebne ;) Kto zapylałby kwiaty, drzewa? Gdyby nie one wiele gatunków roślin by wyginęło - zaś na skutek tego, zginęłyby zwierzęta które jest zjadały i tak dalej.
A choroby? Naturalna selekcja - gdyby ludzie umierali tylko ze starości, ziemia raz dwa by się przeludniła i wszyscy byśmy zginęli z głodu/braku miejsca/ braku wody/ zbytniego zanieczyszczenia