|
Kochani przyjaciele :> Ten temat powstal, aby troszeczke pokazac wam mlodym uzytkownikom jak i starym wyjadacza, kim tak naprawde jest operator i dlaczego jest taki ktos i po co :P...
W mojej karierze administratora, moderatora, operatora, osoby sprawujacej jakas tam wladze na jakiejs stronie czy czacie, czesto spotkalem sie z wieloma sugestiami uzytkownikow ktorzy chcieli miec operatora. Ale kim tak naprawde jest Operator ? Odpowiedz jest zasadniczo prosta. To osoba utrzymujaca porzadek na czacie...
i na tym moglbym zakonczyc tego posta klikajac w wyslij :) Ale za dobrze by wam bylo :D, pomeczymy sie dalej skoro zaczeliscie to czytac, to troche poczytacie moich wywodow. No wlasnie od razu zburze kilka stereotypow.
Operatora dostaje ta osoba ktora jest zawsze na czacie
Guzik prawda :P swoistym przykladem na to jestem ja Lis, ktorym jestem operatorem na czacie pogawedka, tak sie sklada ze nie jestem dostepny 24/h na dobe, a zostalem wybrany poprzez swoje kompetencje...
Operator zawsze jest kolega badz kolezanka Admina
hehe kolejny sterotyp ;) oczywiscie jezeli znasz osobiscie Administratora, badz Administratorke, to owiele wieksze masz szanse niz obca osoba, ale niekoniecznie musi tak byc. Kiedys calkowicie przez przypadek i chyba spontanicznie zostalem zaproszony na czata, pewnej strony torrentowej, nie bede podawal strony aby nie robic zbednej reklamy. Po chwilowej rozmowie, doslownie po 10 minutach zapytali czy chcialbym byc moderatorem ich strony, zgodzilem sie. Zrobili mi test z 10 pytan, na dwoch sie walnalem ;) i tak zostalem modem na www. Dziwne nie ? Dodam tylko ze niektorzy znaja mnie z pewnego serwera MU online, tam po 2 tyg grania zostalem adminem i to nie dlatego bo admina znalem ;)
Operator ma wladze absolutna
hehehe ;) taa jasne a ja jestem Bogiem :D. Tak naprawde operator sprawuje wladze jedynie prewencyjna. Cos jak sad. wladze absolutna ma jedynie szef pokoju.
Operator to swietosc i nigdy sie nie myli
Tjaa a Vista jest wydajna i bezpieczna :)), Operator to czlowiek, taki sam jak ja, ty ona, oni ;) Myli sie i to nie raz, ale pamietajmy ze operatora zawsze mozna stracic jezeli zle sie pelni funkcje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opisalem tutaj kilka stereotypow na temat roznych, teraz powiem wam jak rozmawiac z takimi ludzmi. To ze moga wywalac z pokoju, nie oznacza to ze kazdy z nich jest Wielkim wlochatym TROLLEM i czeka aby pozrec ofiare ;).
1. Gdy zadajesz operatorowi pytanie, staraj sie to robic kompetentnie.
2. Gdy ktos na Ciebie bluzga na privie, nic prostrzego wyslij logi uprzednio proszac i zglaszajac operatorowi to ;)
3. Operator tez czlowiek czasami ma gorsze dni...
4. Gdy operator z Toba nie gada, lub nie odpisuje na privie, to prawdopodobnie go nie ma w chwili obecnej przy komputerze, no bo czasami musi skorzystac np celow fizjologicznycn, czyli pojscia do lodowki po piwo ;).
5. Nie zaje... ekhm... spamujemy operatorowi okna i nie opowiadamy mu historii ze swego zycia NAPRAWDE :)))
6. Proszenie o kolor, to tak samo jakby byka kopnac w zadek i powiedziec ze sie spalo z jego zona, oraz miec czerwona plachte.
7. Proszenie o Operatora, to tak samo jakby isc w szaliku Arka Gdynia po Wroclawiu, dla masohistow polecam wersje na stadion WKS Slask Wroclaw
8. Podrywanie operatora jest wskazane jesli masz 17+ latek ;)
9. Wreczanie korzysci majatkowych operatorowi to grzech, ale wreczanie upominkow to swietosc :D
No i chyba to wszystko w moim malym Lisim poradniku. To tyle the End.
|