dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
  Drukuj | Powiadom znajomego

Roundup
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2015-02-12, 18:33 
Oczytany mnich
Offline

Dołączył(a):2006-04-14, 09:35
Posty:60
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/06/25/glyphosate-residue.aspx?e_cid=20130625_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130625

Niepokojące odkrycia dotyczące glifosatu, aktywnego składnika zawartego w chwastobójczej substancji chemicznej Roundup, produkcji Monsanto powinny wzmocnić naszą czujność.
Opublikowane badania tłumaczą mechanizm uszkadzający tych chemikali. Pokazały że ludzie w 18 krajach Europy mają glifosaty w swojej krwi. Inne badania potwierdzają wpływ tego składnika chemicznego na powstawanie raka piersi i to w ilości śmiesznie małej, jedna część na trylion (ppt), związku z ich właściwościami estrogennymi. Jak donosi GreenMedinfo.com:
„To wyjaśnia masywne powstawanie raka piersi, którego jedynie długoterminowe badanie przeprowadzone na zwierzętach, karmionych kukurydzą GMO, gdzie był stosowany Roundup, pozwoliło określić jego długofalowe destrukcyjne działanie.”
Podczas nowego spotkania EU-US dotyczące wolnego handlu zwanego jako Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), pozostawiło otwarte drzwi do wprowadzania GMO do Europy.

Badania przeprowadzone w USA w 2011 roku, wykryły glifosat w 60-100 % próbek pobranych w powietrzu i deszczu. Inne wykonane w tamtym roku potwierdziło skażenia wody gruntowej, która używana do picia zatruwa tak zwierzęta jak i ludzi.

Obecnie pierwszy przeprowadzony na wolontariuszach na badaniu moczu na taką skale test w Europie, wykazał że praktycznie wszyscy mamy glifosat we krwi. Przeprowadzono go na 182 próbkach moczu, średnio 44 % osób miało go we krwi. Jego stężenie wahało się w zależności od kraju. Co ciekawe żaden z tych wolontariuszy nie stosował tych chemikali u siebie, i tylko jedna osoba z gospodarstwa domowego została testowana.

Macedonia i Bułgaria, miały najniższy wskaźnik testów pozytywnych (10 %). Podczas gdy na Malcie, było ich aż 90 %. W Niemczech, UK i Polsce tego cichego zabójcy odkryto u 17 % osób, czyli w naszym kraju średnio co 5 osoba zachoruje i prawdopodobnie umrze na raka piersi, lub w przypadku mężczyzn na raka prostaty.

Można sobie tylko wyobrazić, jaki był by wynik takich badań przeprowadzonych w USA, skoro tam stosują do obłędu Roundup. Między innymi, dlatego że nie ma tam wymogu znakowania żywności która zawiera GMO.

Fakt, że blisko połowa testowanych osób zawiera w sobie ten glifosat, nawet w krajach gdzie go nieużywano, jest więcej aniżeli niepokojący. Świadczy o tym że spożywamy żywność z krajów go stosujących i nawet o tym nie wiemy. Wskazuje również na to, że ten zabójca chwastów jest najprawdopodobniej wśród najważniejszych czynników wywołujących obecne choroby cywilizacyjne. Jak powiedział rzecznik prasowy Adrian Bebb z Friends of the Earth Europe:
„Większość ludzi nie byłaby zadowolona gdyby się dowiedziała, że posiada takiego zabójcę w swoim organizmie, wynik pokazuje że jesteśmy wystawieni na jego działanie praktycznie codziennie, dodatkowo nie wiemy skąd on się tam bierze w tym środowisku lub jakie są jego jeszcze inne destrukcyjne cechy wpływu na nasze zdrowie. Pokazuje również, że jest zupełny brak, jakiegokolwiek zainteresowania rządzących w Europie i wskazuje że był i jest on bezmyślnie i szeroko stosowany. Jest niezbędne aby rządy stworzyły system monitorowania, który by doprowadził do całkowitej eliminacji jego stosowania, wliczając w to wszelką żywność GMO, która wymaga znacznych jego ilości.”

Glifosat okazał się rakotwórczy w minimalnych ilościach, przeciwnie do rozprzestrzenianej przez Monsanto wizji, która uparcie twierdzi że Roundup, jest minimalnie toksyczny dla zwierząt i ludzi, oraz przyjazny środowisku i ulega biodegradacji, wszystko to okazało się wierutnym kłamstwem i zostało udowodnione w sądzie najwyższym.

W raporcie GreenMedinfo.com stwierdzają:
„ Badania zatytułowane ‘Glifosat pobudza ludzkie rakowe komórki piersi, poprzez receptory estrogenu (u kobiet jest ich potężna ilość w piersiach)’”

Badania potwierdzają że glifosat jest xenoestrogenem i funkcjonuje podobnie do estradiolu, tego silnego ludzkiego estrogenu, wywołującego raka. Dodając do faktu, że ponad 90 % soi produkowanych w USA pochodzi z upraw GMO, odkryto, że inny składnik naturalnie w niej się znajdujący, o nazwie Geinsteina Fitoestrogenowa, wzmacnia w sposób wysoko niepokojący efekt xenoestrogenu gdy wchodzi w kombinacje z glifosatem zawartym w Roundupie.

Sposób w jaki glifosat zabija chwasty jest identyczny ze sposobem w jaki zabija bakterie jelitowe u zwierząt i ludzi. Nie należy zapomnieć, że bakterie jelitowe syntezują witaminy, wyrzucając z organizmu sztuczne produkty i szkodliwe bakterie, biorą udział, w homeostazie systemu odpornościowego, szczelności przewodu żołądkowe-jelitowego, to co zjadamy wpływa bezpośrednio na jakość naszej flory bakteryjnej. Należy pamiętać, że na każdą komórkę naszego ciała mamy około 10 microbów i wirusów innego rodzaju i wszystkie one jak wykazały niezbicie badania, odpowiadają na obecność glifosatu w sposób dla nas destrukcyjny. Glifosat ogranicza pozytywne dla nas bakterie a pozwala na rozwój patogenów, w tym momencie nie zależy zapomnieć o całej masie toksyn produkowanych przez te patogeny. Jest to jedna z głównych przyczyn powstawania chronicznego zapalenia, a to już prosta droga do chronicznej choroby.

Dr.Sneff podsumował 2 sposoby działania glifosatu w diecie:
Niedobór wszelkiego rodzaju odżywek
Systematyczne podtruwanie organizmu
Uważa on, że takie choroby jak wymienione poniżej wywodzą się bezpośrednio od obecności glifosatu, wystepującego w Roundupie:
Autyzm, Alergie, Rak, Parkinson, problemy żołądkowe-jelitowe, chroniczne rozwolnienie, Colitis, Crohn, schorzenia sercowo-naczyniowe, bezpłodność, stwardnienie rozsiany, otyłość, depresja, Alzheimer.

Normy dopuszczające ilość tego glifosatu będą dla zwierząt 100 ppm, dla na przykład słodkich ziemniaków 3 ppm, problem w tym że stężenie 1 ppt (1 na trylion), już może wywołać raka, to tylko można sobie wyobrazić, jaka będzie epidemia raka po wprowadzeniu powyższych norm. Profesor Andres Carrasco udokumentował, że już 2 ppm glifosatu powoduje uszkodzenia i niewłaściwe formowanie się płodu, u żab i kurczaków.

Monsanto ciągle naciska, aby wprowadzić podwyższone normy stosowania Roundupu z tego powodu że farmerzy muszą używać większe jego ilości aby pokonać coraz częściej chwasty, które wypracowały sobie odporność na Roundupa. Pytanie brzmi ile osób musi umrzeć legalnie w świetle prawa aby zaspokoić potrzeby finansowe Monsanto, i jak długo sami ludzie będą go bezmyślnie używać, nawet jeżeli będzie na niego oficjalne przyzwolenie?

Żródła:
1 Globalresearch.org June 13, 2013
2 Greenmedinfo.com June 13, 2013
3 Corporate Europe Observatory
4 Stopthecrop.org
5 ‘Determination of Glyphosate residues in human urine samples from 18 European countries’ by Medical Laboratory Bremen (PDF)
6 Environmental Working Group October 15, 2012
7 Globalresearch.org June 13, 2013
8 Greenmedinfo.com June 13, 2013
9 Entropy 2013, 15(4), 1416-1463
10 Federal Register /Vol. 78, No. 84
11 GM Watch May 3, 2013
12 GM Watch May 3, 2013
13 Navdanya.org, The Law of the Seed (PDF)
14 Navdanya.org


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

Re: Roundup
PostNapisane: 2015-03-06, 00:07 
Po fali ostrej krytyki w stosunku do przełomowego badania przeprowadzonego przez naukowca oraz po niesprawiedliwym podważeniu zasadności jego rygorystycznych metod badań naukowych, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaskoczył wszystkich, zmieniając swoje stanowisko o 180 stopni. Według ostatnich doniesień, agencja potwierdziła prawdziwość wyników profesora Gillesa-Erica Seraliniego, opublikowanych w artykule dotyczącym długoterminowych szkód dla zdrowia powodowanych spożywaniem modyfikowanej genetycznie kukurydzy NK603 produkcji Monsanto, potwierdzając tym samym, że wnioski z jego badania są w istocie słuszne.

Film i artykuł o badaniu prof. Seraliniego: GMO – szokujące wyniki pierwszego długotrwałego i niezależnego badania.

Jak donosi portal GMOSeralini.org, pośrednia aprobata badań prof. Seraliniego przez EFSA zbiega się z przyjętymi przez agencję nowymi wytycznymi dotyczącymi tego, w jaki sposób w przyszłości powinno się prowadzić długotrwałe badania nad żywnością w Unii Europejskiej (UE). Być może trudno w to uwierzyć, lecz EFSA, urząd który jest zasadniczo europejską wersją amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), tworzy owe wytyczne w oparciu o te same, które zastosował prof. Seralini na potrzeby badania wykazującego, że produkty GMO przyczyniają się do niewydolności narządów i powstawania raka.

Zainteresowani tematem zapewne pamiętają, że po publikacji kontrowersyjnego badania prof. Seraliniego w 2012 r. urząd EFSA przypuścił gwałtowny atak na naukowca, twierdząc przy tym, że podczas pracy nie zastosował on odpowiedniej metodologii badań. Jak wcześniej zauważyli autorzy GMWatch.org, roszczenia te były całkowicie bezpodstawne i stronnicze, ponieważ w żadnym z odgórnie finansowanych przez przemysł badań również nie stosowano tychże norm, a mimo to były one wykorzystywane przez EFSA w celu zatwierdzania produktów GMO.

Jednakże na chwilę obecną EFSA w istocie przyznaje, że prof. Seralini miał rację, a jego metody badawcze są w rzeczywistości solidniejsze niż te obecnie stosowane. Dlatego też, agencja przyswaja wiele z tych metod, wprowadzając je jako oficjalne standardy nowoczesnych badań nad bezpieczeństwem żywności, co można uznać za wielkie zwycięstwo nie tylko prof. Seraliniego i jego trudu, ale także całej społeczności niezależnych badaczy, którzy dążą do odkrycia prawdy, a nie umacniania korporacyjnej propagandy.

„To fascynujący dokument, który w dużej mierze potwierdza metodologię i wybory dokonane w 2012 roku przez prof. Gillesa-Erica Seraliniego podczas badania nad genetycznie modyfikowaną kukurydzą NK603 – metodologię i wybory, które były celem ataków EFSA i rzeszy innych krytyków”, dodaje GMOSeralini.org w komentarzu do nowych wytycznych proponowanych przez EFSA.

Następujący plik umożliwia samodzielne zapoznanie się z nowymi wytycznymi (w języku angielskim): Raport EFSA dot. metodologii badania bezpieczeństwa żywności.


Zgłoś post
Góra
  
Cytuj  

Re: Roundup
PostNapisane: 2017-02-09, 15:09 
Pożeracz niewiniątek
Offline

Dołączył(a):2006-04-25, 08:35
Posty:1073
Lokalizacja: Muchobór Mały
wciąż aktualne !!!!!

_________________
wolność to świadomość ograniczeń


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO