Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem http://www.nakazdytemat.pl/choroby-nowotworowetopics215/naukowcy-zrozumieli-zwiazek-miedzy-cukrem-i-rakiem-vt15985.htm |
Strona 1 z 2 |
Autor: | az12mn [ 2017-11-08, 16:56 ] |
Tytuł: | Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Już na początku XX wieku niemiecki naukowiec Otto Warburg odkrył, że komórki rakowe produkują energię drogą szybkiej glikolizy (rozszczepienia glukozy bez udziału tlenu z otrzymaniem jako jednego z produktów kwasu mlekowego lub mleczanu). Rzeczywista energia (w postaci molekuł ATP) jest produkowana w niewielkiej ilości, a na produkcję mleczanu idzie około 70% glukozy. W komórkach rozwijającego się nowotworu poziom glikolizy może być o 200 razy wyższy niż w normalnych tkankach. Przyszły laureat Nagrody Nobla zaproponował, że podstawową przyczyną raka jest właśnie to naruszenie wymiany substancji. Choć efekt Warburga do tej pory szeroko stosowano w celu wykrycia nowotworu, jego rola w rozwoju zachorowań onkologicznych pozostawała nieznana. Teraz wyniki nowego badania wreszcie rzucą światło na to, jak cukier odżywia komórki rakowe, utrudniając leczenie. W 2008 roku belgijskie i holenderskie uniwersytety zaczęły wspólną pracę nad wyjaśnieniem, dlaczego nowotwór zamienia w mleczan o wiele więcej cukrów niż zdrowe komórki. Między innymi, naukowcy szukali związku między glukozą i rodziną genów Ras, w których błędy prowadzą do rozwoju nowotworu i powstawania przerzutów. Profesor Johan Thevelein z Flamandzkiego Instytutu Biotechnologii I jego zespół pracowali z kulturami drożdży, które tak samo jak człowiek mają geny Ras. Badacze wybrali jednokomórkowe organizmy, aby w badaniach nie rozpraszały ich procesy regulacyjne, które mają miejsce w komórkach ssaków. Jak informuje się w artykule opublikowanym w „Nature Communications”, rozszczepienie cukru w komórkach drożdżowych i rakowych dokonuje się stopniowo poprzez tworzenie substancji o nazwie 1,6-bifostat fruktozy. Podczas szybkiej glikolizy gromadzi się go bardzo wiele i aktywują się białka Ras, stymulujące rozmnażanie się obu typów komórek. Bez względu na to, że badacze na razie nie wiedzą, co właściwie zmusza komórki do rezygnacji z normalnego sposobu otrzymywania energii w procesie oddychania i do zwiększonego spożycia cukru, to widać, że ten proces tworzy „błędne koło”. Rozwój raka wywołuje zwiększone spożycie glukozy, które z kolei sprzyja rozprzestrzenianiu się raka. W ten sposób zespół może zademonstrować, że efekt Warburga bezpośrednio wpływa na agresywność nowotworu. „Nasze badania pokazują, jak nadmierne spożycie cukru przez komórki rakowe stymuluje rozwój choroby i wzrost guza. Ten związek między cukrem i rakiem ma rozmaite skutki, a nasze wyniki zapewniają mocną bazę dla przyszłych badań w tej sferze” – powiedział Thevelein. Autorzy badań uważają, że wyniki ich badań nie tylko pokazują konieczność wniesienia zmian do diety pacjentów z chorobami onkologicznymi, ale i po raz kolejny wskazują na niebezpieczeństwo nadmiernego spożycia cukru. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:01 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Biochemik, laureat Nagrody Nobla – Otto Heinrich Warburg, jeden z czołowych biologów komórkowych XX wieku, odkrył, że przyczyną nowotworów jest zbyt duża kwasowość organizmu, co oznacza, że pH, (potencjał wodorowy) w organizmie jest poniżej normalnego poziomu wynoszącego 7,365. Warburg badał metabolizm guzów nowotworowych oraz oddychanie komórkowe i odkrył, że komórki nowotworowe utrzymują się i rozwijają w niższym pH, już przy pH=6, jest to spowodowane produkcją kwasu mlekowego i podniesionego poziomu CO2. Warburg wierzył, że istnieje bezpośredni związek pomiędzy pH a tlenem. Wyższe pH, czyli odczyn zasadowy, oznacza większe stężenie cząsteczek tlenu, podczas gdy niższe pH – odczyn kwaśny, oznacza niższe stężenie tlenu … sam tlen jest potrzebny do utrzymania i funkcjonowania zdrowych komórek. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:02 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Za to ważne odkrycie, w 1931 roku otrzymał Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny. Dr Warburg był dyrektorem Instytutu Cesarza Wilhelma (obecnie Instytut Maxa Plancka) na wydziale fizjologii komórek w Berlinie. Badał metabolizm guzów nowotworowych i oddychanie komórkowe, szczególnie komórek nowotworowych. Poniżej znajdują się bezpośrednie cytaty wygłoszone przez dr Warburga podczas wykładów z medycyny: |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:03 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
„Tkanki nowotworowe są kwaśne, natomiast zdrowe tkanki są alkaliczne. Woda rozdziela się na jony H + i OH-, jeśli istnieje nadmiar jonów H + to występuje odczyn kwaśny. Gdy istnieje nadmiar jonów OH-, to mamy do czynienia z odczynem zasadowym.” W swojej pracy „Metabolizm Nowotworów”, Warburg wykazał, że wszystkie formy nowotworowe charakteryzowane są przez dwa podstawowe warunki: kwasica oraz hipoksja (brak tlenu). „Brak tlenu i występowanie kwasicy to dwie strony tego samego medalu: jeśli masz jedno, masz też drugie” „Wszystkie zdrowe, normalne komórki bezwzględnie wymagają tlenu, ale komórki nowotworowe mogą żyć bez niego – Reguła, od której nie ma wyjątku” „Jeśli by pozbawić komórkę 35% jej tlenu, to przez 48 godzin może zamienić się w komórkę nowotworową.” Dla dr Warburga stało się jasne, że główną przyczyną raka jest niedobór tlenu, który tworzy kwaśny stan w organizmie człowieka. Dr Warburg odkrył również, że komórki nowotworowe są beztlenowe (nie oddychają tlenem) i nie mogą przetrwać w obecności dużej ilości tlenu, która jest obecna w alkalicznym organizmie. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:09 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Objawy zakwaszenia Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych – albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek. Poniżej wymienione są główne choroby i objawy spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie. 1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego. 2. Mięśnie – stawy Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm. 3. Skóra – włosy – zęby Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis. 4. Układ metaboliczny Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu. 5. Układ sercowo -naczyniowy Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca. 6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, bóle głowy i migreny, zaburzenia snu, problemy z koncentracją, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się, osłabienia bariery immunologicznej organizmu. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:17 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Drogi prowadzące do zakwaszenia W organizmie reakcje chemiczne i biologiczne zachodzą głównie w środowisku wodnym. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów. W tabeli poniżej przedstawione są prawidłowe wartości pH niektórych płynów ustrojowych. ślina 5,0- 5,8 mocz 6,0 - 8,0 sok żołąskowy 1 -2 sok jelitowy 6,2 - 7,5 żółć 5,8 - 8,5 sok trzustkowy 7,5 - 8,3 osocze krwi 7,39+-0,1 płyn mózgowo-rdzeniowy 7,35+-0,1 |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:18 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Niewielkie odchylenia od normy tych wartości powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. W organiźmie równowaga kwasowo-zasadowa zabezpieczona jest wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają: nerki płuca układy buforowe krwi i tkanek Płuca i nerki eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym (warzywa i owoce). Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:20 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Ze względu na styl życia nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt: Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa) Przyjmowania zbyt małej ilości płynów Skutków ubocznych niektórych leków Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru Stosowania kuracji odchudzających Stresu i szybkiego tempa życia Upośledzenia funkcji nerek Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny Zaburzeń procesów wydzielania kwasów Zatrucia (np. metalami ciężkimi) Zakwaszenie jest groźne dla całego organizmu. W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów. |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:21 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Mechanizm zakwaszenia jest następujący. Styl życia i nawyki żywieniowe zakwaszają w sposób ciągły organizmu, który broni się wykorzystując swoje systemy buforowe. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są: Dna moczanowa – miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach Bóle mięśni – gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach Diagnozowanie zakwaszenia organizmu? We wczesnym stadium zakwaszenia objawy nie są bardzo intensywne. Mogą przybierać formę wysypek, bólów głowy, alergii, przeziębień i problemów z zatokami. Osłabiony organizm zaczyna tracić odporność, co prowadzi do zaburzeń pracy tarczycy, nadnerczy, wątroby. Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych, kolor i stan skóry oraz kolor języka. Sygnałem, że doszło do nadmiernego zakwaszenia organizmu może być podwyższony poziom kwasu moczowego we krwi oraz obniżone pH moczu. U zdrowej osoby mocz powinien mieć odczyn lekko kwaśny, u wegetarian może być obojętny. Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie |
Autor: | az12mn [ 2021-10-29, 21:22 ] |
Tytuł: | Re: Naukowcy zrozumieli związek między cukrem i rakiem |
Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu są: Baryłkowaty kształt tułowia Cienkie nogi Duży brzuch Mało elastyczna, wiotka skóra Obfita tkanka tłuszczowa Podpuchnięte oczy Przewlekły ból Sztywna dynamika ciała Sztywny kręgosłup |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |