Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

Płyta indukcyjna - za i przeciw
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/plyta-indukcyjna-za-i-przeciw-vt14839,10.htm
Strona 2 z 6

Autor:  DorotaK [ 2015-08-24, 12:57 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

no to powodzenia samba :)
i jeszcze bardziej jestem za indukcją :) Co do oszczędności to na pewno na indukcji gotuje się szybciej, więc oszczędzasz nie tyko pieniądze, ale i czas. Gdzieś widziałam test, na zagotowanie litra wody na indukcji potrzebujesz 3 minut, na gazówce prawie 10.

Autor:  gadula [ 2015-08-24, 15:45 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

Ja jestem zdecydowanie za indukcją :) Szybko czysto i ładnie wygląda:) Tylko trzeba pamiętać aby gotować z odpowiednimi garnkami:)

Autor:  Nostalgia [ 2015-08-25, 11:33 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

samba_mamba napisał(a):
Nostalgia, widziałam, ale to mi nie załatwia wyboru. Ty masz taką płytę czy ogólnie stwierdzasz? :)


Trochę ogólnie, a trochę nie. Niedługo będziemy kupować, a marek jest bardzo wiele, więc warto rozeznać się w temacie.

Autor:  Janusz [ 2015-08-26, 13:14 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

gadula napisał(a):
Ja jestem zdecydowanie za indukcją :) Szybko czysto i ładnie wygląda:) Tylko trzeba pamiętać aby gotować z odpowiednimi garnkami:)

naczynia (garnki) muszą być metalowe(mogą być emaliowane). chodzi o to by zmienne pole em(elektromagnetyczne) wzbudzało w masie garnka prądy wirowe(a to tylko w metalu), które przepływając w metalowej masie naczynia wzbudzają ciepło. Stąd sama płyta podczas pracy jest zimna. Szybkość zagrzania zależy od mocy źródła(siły elektrycznej płyty). Dla mnie istotnym jest, że płyta indukcyjna pozwala na regulowanie jej mocy, stąd można zagrzać bardzo szybko lub potrawy wymagające długiego gotowania(potrawa wrze) gotować z praktycznie najmniejszym zużyciem energii (woda gotowanej potrawy "pyka" czy "mruga" - jak kto to nazywa). Zastosowanie płyt indukcyjnych (np w Austrii -1980+-) spowodowało zmniejszenie zużycia energii przez gospodarstwa domowe o ok 70 - 80 %. ot tak przy okazji.

Autor:  JustAgatka [ 2015-08-29, 16:49 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

Ja jestem przyzwyczajona do gotowania na gazie... chyba ciężko jest się przerzucić na inne rozwiązania, wydaje mi się że na gazie szybciej się gotuje...

Autor:  samba_mamba [ 2015-08-30, 13:36 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

Dobrze wiedzieć Janusz. :) A powiedzcie mi, jak bym wybierała dla siebie, to jakiej nie brać? Żebym się nie nacięła. Chodzi mi o to jakie rozwiązania są niepraktyczne.

Autor:  DorotaK [ 2015-08-30, 17:21 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

JustAgatka, tylko Ci się wydaje, nie raz juz różne porównania pokazywały, że na indukcji jest kilkukrotnie szybciej.

samba_mamba, fajne jest płynne sterowanie suwakami, łatwo ustawić odpowiednią moc. Przydaje się tez łączenie pól grzejnych, szczególnie jak masz w planie robić np. mięso w podłużnej brytfance.

Autor:  samba_mamba [ 2015-08-31, 23:46 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

Łączenie pól? Nawet nie wiedziałam, że można coś takiego zrobić. Tylko ciekawi mnie jak to wtedy pobiera energię. Tak jakbym pracowała na dwóch polach czy jako jedno traktuje?

Autor:  groszka [ 2015-09-01, 01:15 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

No wiesz zwiększa się pole grzewcze, ale to wszystko zależy od ustawień mocy, nie zawsze potrzebna jest największa moc, gotując doprowadzamy do wrzenia a potem możemy sobie zmniejszyć moc, tylko tak żeby pyrkało a potrawa doszła.

Autor:  jola82 [ 2015-09-04, 11:33 ]
Tytuł:  Re: Płyta indukcyjna - za i przeciw

Ja chyba na tym się nie nauczę gotować :D

Strona 2 z 6 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/