Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

Ciasta
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/ciasta-vt2979.htm
Strona 1 z 5

Autor:  marawila [ 2008-03-11, 13:13 ]
Tytuł:  Ciasta

Znacie może jakieś proste ciasta z paczki takie jak np babka cytrynowa lub jabłecznik z masą budyniową oetkera? Jakie polecacie? Chciałabym wykazać się czymś na święta, ale nie za bardzo potrafię. Może jakieś serniki?

Autor:  alvira [ 2008-03-12, 15:02 ]
Tytuł: 

U mnie rządzi kopiec kreta. O tym jabłeczniku coś słyszałam, ale jeszcze go nie próbowałam.

Autor:  marawila [ 2008-03-13, 11:13 ]
Tytuł: 

Ja jadłam ten jabłecznik, ale sama jeszcze nie robiłam. Ciekawy jest, taki nie oklepany i smaczny.

Autor:  Czołgista [ 2008-03-15, 14:17 ]
Tytuł: 

Karpatka, jeśli nie kojarzysz przypomnij sobie eklerki, polecam też babkę cytrynową, do tego jakaś bita śmietanka i gotowe.

Ogólnie jeśli chodzi o ciasta z proszku są one proste niezależnie od smaku, zostaje tylko wybrać zgodnie z gustem.

Autor:  alvira [ 2008-03-16, 00:46 ]
Tytuł: 

Jeśli chcesz sernik, to może toffi oetkera? Niedawno go piekłam, warto spróbować.

Autor:  Renia [ 2008-03-16, 04:44 ]
Tytuł: 

Jak już się wykazać,to zrobić coś samemu.Jest bardzo wiele prostych przepisów na szybkie,smaczne ciasta.I nie trzeba być kucharzem:)

Jabłecznik

* 1 kg jabłek
* 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
* 250 g cukru
* 4 jajka
* 1 łyżka proszku do pieczenia
* skórka otarta z cytryny
Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Napełniamy nimi tortownicę. Ucieramy jaja z cukrem, dodajemy skórkę z cytryny i przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto i dokładnie wyrabiamy. Wylewamy ciasto na jabłka i pieczemy w temperaturze 170–180ºC przez 50-60 minut.

Sernik wiedeński

* 1kg sera
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 szklanki cukru
* 150 g masła
* 8 jajek
* bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

Mielimy ser dwu - trzykrotnie. Ucieramy żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru).Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową, smarujemy po wierzchu białkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 80 minut.

Sernik na zimno z owocami

* 250 g owoców sezonowych, np. truskawek-ale o tej porze najlepiej brzoskwinie z puszki
* 500 g tłustego sera twarogowego
* 1 paczka biszkoptów
* 150 g cukru – może być cukier puder
* 3 galaretki – dwie jasne i jedna truskawkowa(brzoskwiniowa)

Ser mielimy dwu lub trzykrotnie, następnie ucieramy go z cukrem, dodajemy galaretkę jasną, przygotowaną w proporcji 2 opakowania na jedną porcję wody. Tortownicę wykładamy biszkoptami i wlewamy do niej masę serową. Wstawiamy na 3 godziny do lodówki. Następnie układamy na wierzchu sernika ładnie przekrojone na połówki truskawki. Zalewamy tężejącą, truskawkową(brzoskwiniową) galaretką.

Autor:  marawila [ 2008-03-16, 10:58 ]
Tytuł: 

Czołgista, babkę cytrynową uwielbiam, najczęściej robię ją właśnie z paczki oetkera :)
teraz kupiłam ponownie, aby na święta ją zrobić :mrgreen:
Reniu, dziękuję, rzeczywiście przepisy są proste.
Alwira, co to za sernik z toffi?

Autor:  alvira [ 2008-03-16, 23:53 ]
Tytuł: 

Renia a czy w serniku te biszkopty nie namiękają za bardzo? Pytam bo strasznie nie lubię rozpadających się biszkoptów:). Marawila ten sernik to takie bardzo smaczne ciasto a jeśli chcesz wiedzieć więcej to zajrzyj tu:
http://www.sweetmarket24.com/gielda.php ... idCnt=3540

Autor:  marawila [ 2008-03-17, 09:26 ]
Tytuł: 

No, no, chyba się skuszę, uwielbiam toffi, dzięki.

Autor:  Natty [ 2008-03-17, 15:27 ]
Tytuł: 

Renia tak to prosto opisałaś że chyba sama się skuszę na jabłecznik 8-)

Strona 1 z 5 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/