dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2





Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Pyszne potrawy rybne
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-10-23, 17:03 
Szczypior
Offline

Dołączył(a):2008-10-03, 10:25
Posty:98
jakis dobry przepis na filety z mintaja? moja druga polowa przyniosla do domu i teraz mysle jak to przyzadzic. moze jakas ciekawa panierka? taka dobra jak w paluszkach rybnych co mozna kupic. ktos to kiedys smacznie zrobil?


Ostatnio edytowano 2010-04-03, 18:42 przez teresita, łącznie edytowano 1 raz

Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-23, 18:35 
Ranger
Offline

Dołączył(a):2006-12-13, 09:57
Posty:2766
Lokalizacja: PL => DE
teresita, panierka to tak naprawde poczucie smaku kazdego z nas...
Ja w zaleznosci od dnia , danej ryby czy miesa dodaje rózne przyprawy...
Czasem duzo ostrej papryki i chili, czasem zioła prowansalskie..
Rybe mozesz tez zrobic tylko w mące... :)

[ Dodano: 2008-10-23, 18:38 ]
Dodaje przepis który znalazłam i brzmi całkiem niezle...

Sama go chyba wypróbuje w najblizszym czasi.

Składniki
4 płaty mintaja
4 duże ziemniaki
20 dag pieczarek
kawałek pora
kawałek kapusty włoskiej
marchewka
8 dag żółtego (jak najbardziej suchego) sera
2 kubki śmietany
sól pieprz czosnek (według uznania)
natka pietruszki
oliwa z oliwek
Opis przygotowania
Opłukać i osuszyć płaty, ułożyć w nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu. Następnie na rybach obrane, opłukane i pokrojone w plasterki ziemniaki, dalej pieczarki też w plastrach. Zetrzeć na dużych otworach marchew, pokroić drobno w paseczki kapustę i pory. Wymieszać i posypać tym pozostałe składniki. Każdą z warstw trochę posolić i popieprzyć. Zetrzeć ser na małych otworach, wymieszać ze śmietaną i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Polać całość sosem, wstawić na ok. 50 min. Nagrzanego do 250°C. Po wyjęciu posypać natką pietruszki.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-29, 09:43 
Adept
Offline

Dołączył(a):2008-10-09, 14:09
Posty:15
Takiego filecika z mintaja solę i obtaczam w mące - obsmażam z dwóch stron przed podaniem.
Podaję z genialnym zestawem warzyw duszonych tj. biały por, 2-3 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler naciowy (uduszone na oliwie z solą i pieprzem) i ryżem (najlepiej basmatti).


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-30, 01:32 
Szczypior
Offline

Dołączył(a):2008-10-03, 10:25
Posty:98
mery_blue, robilas juz tego mintaja wedlug tego przepisu? bo ja ostatnio chcialam na szybko zrobic ta rybe i kupilam mrozony szpinak do tego i w sumie bardzo dobre polaczenie. a filety z mintaja rozmrozilam i tylko w mace obsmazylam. co do panierki to wiesz wiadomo ze kwestia smaku ale mi bardzo odpowiada taka jak jest wlasnie w paluszkach rybnych.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-30, 12:00 
Adept
Offline

Dołączył(a):2008-10-09, 14:09
Posty:15
Rzeczywiście, dobre może być to połączenie mintaja ze szpinakiem. Akurat szpinak mam w zamrażarce, tylko fileciki kupię. Mery_blue podała zbyt wyrafinowaną wersję, to znaczy za dużo pracy jak na mnie, ale brzmi poniekąd pysznieeee....


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-30, 16:29 
Ranger
Offline

Dołączył(a):2006-12-13, 09:57
Posty:2766
Lokalizacja: PL => DE
Nie dziewczyny bede robiła rybkę w poniedziałek :)
I powiem czy było dobre :)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-30, 23:05 
Przyjaciel
Avatar użytkownika
Offline

Dołączył(a):2007-11-16, 17:18
Posty:359
A mnie ryby słabo wychodzą, chyba że te gotowe paluszki mrożone. Chyba mam problem z odpowiednim doprawieniem. Przy piątkowym gotowaniu skorzystam z porad. :)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-31, 01:00 
Szczypior
Offline

Dołączył(a):2008-10-03, 10:25
Posty:98
zrobisz w poniedzialek i zobaczymy co ci wyjdzie :) ja poki co zrobilam zakupy dzisiaj i ze jakos jutro piatek. w sumie przestrzegamy piatkow bo jest to po prostu dobra okazja na jedzenie rybki. w koncu zdrowo. wiec kupilam dzisiaj paluszki rybne meksykanskie. zrobie jutro na obiad z ryzem z warzywami.


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-10-31, 22:46 
Adept
Offline

Dołączył(a):2008-10-09, 14:09
Posty:15
wstrzemięźliwość od mięska w piątek to dobra rzecz, już kiedyś rozmawialiśmy o tym ze znajomymi... tak to jakoś zdrowo pomyślane...


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

PostNapisane: 2008-11-03, 22:57 
Szczypior
Offline

Dołączył(a):2008-10-03, 10:25
Posty:98
mery_blue robilas dzisiaj ta rybke? :) powiem ci ze te meksykanskie paluszki rybne wyszly super. zrobilam w piekarniku zeby nie byly takie tluste i przez to naprawde chrupkie byly. tylko warzywa do ryzu troszke mi sie przypalily ;)


Zgłoś post
Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  

DrukujPowiadom znajomego 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2


  Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Możesz rozpoczynać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
7CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCviewtopic
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO