Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
Pyszne potrawy rybne http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/pyszne-potrawy-rybne-vt4111.htm |
Strona 1 z 5 |
Autor: | teresita [ 2008-10-23, 17:03 ] |
Tytuł: | Pyszne potrawy rybne |
jakis dobry przepis na filety z mintaja? moja druga polowa przyniosla do domu i teraz mysle jak to przyzadzic. moze jakas ciekawa panierka? taka dobra jak w paluszkach rybnych co mozna kupic. ktos to kiedys smacznie zrobil? |
Autor: | mery_blue [ 2008-10-23, 18:35 ] |
Tytuł: | |
teresita, panierka to tak naprawde poczucie smaku kazdego z nas... Ja w zaleznosci od dnia , danej ryby czy miesa dodaje rózne przyprawy... Czasem duzo ostrej papryki i chili, czasem zioła prowansalskie.. Rybe mozesz tez zrobic tylko w mące... :) [ Dodano: 2008-10-23, 18:38 ] Dodaje przepis który znalazłam i brzmi całkiem niezle... Sama go chyba wypróbuje w najblizszym czasi. Składniki 4 płaty mintaja 4 duże ziemniaki 20 dag pieczarek kawałek pora kawałek kapusty włoskiej marchewka 8 dag żółtego (jak najbardziej suchego) sera 2 kubki śmietany sól pieprz czosnek (według uznania) natka pietruszki oliwa z oliwek Opis przygotowania Opłukać i osuszyć płaty, ułożyć w nasmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu. Następnie na rybach obrane, opłukane i pokrojone w plasterki ziemniaki, dalej pieczarki też w plastrach. Zetrzeć na dużych otworach marchew, pokroić drobno w paseczki kapustę i pory. Wymieszać i posypać tym pozostałe składniki. Każdą z warstw trochę posolić i popieprzyć. Zetrzeć ser na małych otworach, wymieszać ze śmietaną i posiekanym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Polać całość sosem, wstawić na ok. 50 min. Nagrzanego do 250°C. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. |
Autor: | bergamotka [ 2008-10-29, 09:43 ] |
Tytuł: | |
Takiego filecika z mintaja solę i obtaczam w mące - obsmażam z dwóch stron przed podaniem. Podaję z genialnym zestawem warzyw duszonych tj. biały por, 2-3 marchewki, pietruszka w korzeniu, seler naciowy (uduszone na oliwie z solą i pieprzem) i ryżem (najlepiej basmatti). |
Autor: | teresita [ 2008-10-30, 01:32 ] |
Tytuł: | |
mery_blue, robilas juz tego mintaja wedlug tego przepisu? bo ja ostatnio chcialam na szybko zrobic ta rybe i kupilam mrozony szpinak do tego i w sumie bardzo dobre polaczenie. a filety z mintaja rozmrozilam i tylko w mace obsmazylam. co do panierki to wiesz wiadomo ze kwestia smaku ale mi bardzo odpowiada taka jak jest wlasnie w paluszkach rybnych. |
Autor: | bergamotka [ 2008-10-30, 12:00 ] |
Tytuł: | |
Rzeczywiście, dobre może być to połączenie mintaja ze szpinakiem. Akurat szpinak mam w zamrażarce, tylko fileciki kupię. Mery_blue podała zbyt wyrafinowaną wersję, to znaczy za dużo pracy jak na mnie, ale brzmi poniekąd pysznieeee.... |
Autor: | mery_blue [ 2008-10-30, 16:29 ] |
Tytuł: | |
Nie dziewczyny bede robiła rybkę w poniedziałek :) I powiem czy było dobre :) |
Autor: | varna [ 2008-10-30, 23:05 ] |
Tytuł: | |
A mnie ryby słabo wychodzą, chyba że te gotowe paluszki mrożone. Chyba mam problem z odpowiednim doprawieniem. Przy piątkowym gotowaniu skorzystam z porad. :) |
Autor: | teresita [ 2008-10-31, 01:00 ] |
Tytuł: | |
zrobisz w poniedzialek i zobaczymy co ci wyjdzie :) ja poki co zrobilam zakupy dzisiaj i ze jakos jutro piatek. w sumie przestrzegamy piatkow bo jest to po prostu dobra okazja na jedzenie rybki. w koncu zdrowo. wiec kupilam dzisiaj paluszki rybne meksykanskie. zrobie jutro na obiad z ryzem z warzywami. |
Autor: | bergamotka [ 2008-10-31, 22:46 ] |
Tytuł: | |
wstrzemięźliwość od mięska w piątek to dobra rzecz, już kiedyś rozmawialiśmy o tym ze znajomymi... tak to jakoś zdrowo pomyślane... |
Autor: | teresita [ 2008-11-03, 22:57 ] |
Tytuł: | |
mery_blue robilas dzisiaj ta rybke? :) powiem ci ze te meksykanskie paluszki rybne wyszly super. zrobilam w piekarniku zeby nie byly takie tluste i przez to naprawde chrupkie byly. tylko warzywa do ryzu troszke mi sie przypalily ;) |
Strona 1 z 5 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |