Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

Kuchnia meksykańska
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/kuchnia-meksyka-ska-vt4500.htm
Strona 1 z 2

Autor:  Kasiuleńka [ 2009-04-04, 20:27 ]
Tytuł:  Kuchnia meksykańska

a może macie jakieś sprawdzone przepisy z kuchni meksykańskiej ?
Z chęcią skorzystałabym - zwłaszcza interesuje mnie przepis na tortille

Autor:  ewka329 [ 2009-04-06, 11:00 ]
Tytuł: 

Kuchnia meksykańska nawet mi smakuje ,tylko czemu jest taka ostra.

Autor:  jasmin787 [ 2009-04-06, 12:20 ]
Tytuł: 

Kuchnia meksykanska jest ostra jak wiele innych kuchni na swiecie, co zalezne jest od dlugoletnich tradycji, klimatu i dostepnosci danych przypraw w danym kraju.

Z kuchni meksykanskiej polecam zupe meksykanska.

1 kg. pomidorow (częśc może być z puszki)
1 cebula
3 zabki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
mieszanka meksykanska
fasola czerwona
1/2 kg. miesa mielonego
sól, pieprz, papryka slodka, papryka ostra, chili

Cebulke drobno pokroic i zarumienic w garnku. Nastepnie dodac obrane i drobno pokrojone pomidory oraz wycisniety czosnek. Można dodać trochę wody i gotowac kilka minut. Można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać koncentrat pomidoroway. Następnie dodać mieszankę meksykanska (kukurydza, groszek i papryka), fasolkę oraz usmażone na patelni mielone mięso. Dobrze przyprawić sola, pieprzem, duza iloscia papryki i odrobina chili. Zupa powinna byc gęsta, pozywna i ostra.

Autor:  mery_blue [ 2009-04-06, 15:00 ]
Tytuł: 

tortilla zapiekana z serem


-6 płatów tortilli
-ok70 dkg. mięsa mielonego
-papryka czerwona
- po jednej papryczce chilli czerwonej i zielonej(jeżeli niema dajemy więcej papryki ostrej)
-30 dkg. sera żółtego
-puszka fasoli czerwonej i białej(mieszanka)może być jeden rodza
-1/2 śresniej cebuli
-2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
-ewentualnie kukurydza z puszki
-sól,pieprz papryka słodkai ostra,przyprawa do potraw meksykańskich.


Mięso mielone dusimy z cebulą pokrojoną w kostke na patelni przez 10 min.
Następnie dodajemy papryke czerwoną pokrojoną w kostke (ja obieram ze skórki obieraczką do warzyw),paprychki chilli po uprzednim wyjęciu nasionek i pokrojeniu w paseczki.Dusimy ok.5min.
Po tym czasie dodajemy fasole i ew.kukurydze smażymy jeszcze 5 min.
Potem dodajemy koncentrat lub ketchup , sól,pieprz,przyprawe meksykańską,papryke słodką i ostrą .(ilość zależy od gustów smakowych ).Jak składniki się połączą to zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.

Każdy płat tortilli przed nałożeniem nadzienia smarujemy wodą.
Nadzienie nakładamy na brzegu płata w formie paska i zawijamy płat.Przekrawamy go na pól i układamy w naczyniu żaroodornym lub blasze wysmarowanej masłem .Po ułożeniu wszystkich połówek posypujemy wszystko startym serem żółtym wymieszanym z 2 łyżkami papryki słodkiej i łyżką ostrej.
Zapiekamy w 175st.C przez ok 25 min.

Autor:  Kasiuleńka [ 2009-04-07, 11:48 ]
Tytuł: 

Dziękuję za przepisy, po świętach postaram się wypróbować :)

Autor:  Lanka [ 2009-04-10, 15:14 ]
Tytuł: 

O, może ja też skorzystam z tych przepisów. :-)

Autor:  kolibenek [ 2009-04-19, 18:26 ]
Tytuł: 

Kuchnia meksykanśka jest dobra i dużo ostrych rzeczy a mi się to bardzo podoba:d

Autor:  bulinka [ 2009-07-28, 02:43 ]
Tytuł: 

a czy ktoś z Was smażył taką tradycyjną, domową tortillę? jest mnóstwo przepisów w sieci, ale wszystkie się od siebie czymś różnią, potrzebuję czegoś sprawdzonego..

Autor:  aerobit [ 2009-07-30, 20:40 ]
Tytuł: 

Ostatnio kupiłam w Biedronce duże tortille. Zrobiłam farsz z warzyw na patelnię + kawałki piersi kurczaka w curry+czerwona fasola+czosnek i ostre przyprawy. Wszystko wymieszałam, placki podgrzałam pojedynczo w mikrofali, a potem nałożyłam na każdy farsz dodałam ketchup i majonez, zawinęłam...poezja! ;-)

Autor:  Star [ 2009-11-21, 18:21 ]
Tytuł: 

Z majonezem? Wszystko ok, ale ja za majonezem nie przepadam...:/ Ale to ja;) Za to za kuchnią meksykańską ogólnie przepadam i to bardzo!:) Uwielbiam nachos, tortillę i tym podobne przysmaki:) Zawsze zamawiam hurtowo wszelkie podstawowe składniki i kombinuję później, jak by tu i z czym by tu je zmieszać:) Każdej amatorce tej kuchni polecić mogę świetną pastę z fasoli . Sprawdza się idealnie w burrito. Taka puszka kosztuje ok. 8zł, a to właściwie podstawowy składnik burrito, który niestety trudno dostać - dlatego też podałam linka, bo sama męczyłam się ze znalezieniem czegoś takiego. No a do tego salsy, przyprawy do burrito itp. - i obiad gotowy! Uwielbiam!:)

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/