Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
Kuchnia meksykańska http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/kuchnia-meksyka-ska-vt4500.htm |
Strona 1 z 2 |
Autor: | Kasiuleńka [ 2009-04-04, 20:27 ] |
Tytuł: | Kuchnia meksykańska |
a może macie jakieś sprawdzone przepisy z kuchni meksykańskiej ? Z chęcią skorzystałabym - zwłaszcza interesuje mnie przepis na tortille |
Autor: | ewka329 [ 2009-04-06, 11:00 ] |
Tytuł: | |
Kuchnia meksykańska nawet mi smakuje ,tylko czemu jest taka ostra. |
Autor: | jasmin787 [ 2009-04-06, 12:20 ] |
Tytuł: | |
Kuchnia meksykanska jest ostra jak wiele innych kuchni na swiecie, co zalezne jest od dlugoletnich tradycji, klimatu i dostepnosci danych przypraw w danym kraju. Z kuchni meksykanskiej polecam zupe meksykanska. 1 kg. pomidorow (częśc może być z puszki) 1 cebula 3 zabki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego mieszanka meksykanska fasola czerwona 1/2 kg. miesa mielonego sól, pieprz, papryka slodka, papryka ostra, chili Cebulke drobno pokroic i zarumienic w garnku. Nastepnie dodac obrane i drobno pokrojone pomidory oraz wycisniety czosnek. Można dodać trochę wody i gotowac kilka minut. Można zmiksować w celu uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać koncentrat pomidoroway. Następnie dodać mieszankę meksykanska (kukurydza, groszek i papryka), fasolkę oraz usmażone na patelni mielone mięso. Dobrze przyprawić sola, pieprzem, duza iloscia papryki i odrobina chili. Zupa powinna byc gęsta, pozywna i ostra. |
Autor: | mery_blue [ 2009-04-06, 15:00 ] |
Tytuł: | |
tortilla zapiekana z serem -6 płatów tortilli -ok70 dkg. mięsa mielonego -papryka czerwona - po jednej papryczce chilli czerwonej i zielonej(jeżeli niema dajemy więcej papryki ostrej) -30 dkg. sera żółtego -puszka fasoli czerwonej i białej(mieszanka)może być jeden rodza -1/2 śresniej cebuli -2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu -ewentualnie kukurydza z puszki -sól,pieprz papryka słodkai ostra,przyprawa do potraw meksykańskich. Mięso mielone dusimy z cebulą pokrojoną w kostke na patelni przez 10 min. Następnie dodajemy papryke czerwoną pokrojoną w kostke (ja obieram ze skórki obieraczką do warzyw),paprychki chilli po uprzednim wyjęciu nasionek i pokrojeniu w paseczki.Dusimy ok.5min. Po tym czasie dodajemy fasole i ew.kukurydze smażymy jeszcze 5 min. Potem dodajemy koncentrat lub ketchup , sól,pieprz,przyprawe meksykańską,papryke słodką i ostrą .(ilość zależy od gustów smakowych ).Jak składniki się połączą to zdejmujemy z ognia do ostygnięcia. Każdy płat tortilli przed nałożeniem nadzienia smarujemy wodą. Nadzienie nakładamy na brzegu płata w formie paska i zawijamy płat.Przekrawamy go na pól i układamy w naczyniu żaroodornym lub blasze wysmarowanej masłem .Po ułożeniu wszystkich połówek posypujemy wszystko startym serem żółtym wymieszanym z 2 łyżkami papryki słodkiej i łyżką ostrej. Zapiekamy w 175st.C przez ok 25 min. |
Autor: | Kasiuleńka [ 2009-04-07, 11:48 ] |
Tytuł: | |
Dziękuję za przepisy, po świętach postaram się wypróbować :) |
Autor: | Lanka [ 2009-04-10, 15:14 ] |
Tytuł: | |
O, może ja też skorzystam z tych przepisów. |
Autor: | kolibenek [ 2009-04-19, 18:26 ] |
Tytuł: | |
Kuchnia meksykanśka jest dobra i dużo ostrych rzeczy a mi się to bardzo podoba:d |
Autor: | bulinka [ 2009-07-28, 02:43 ] |
Tytuł: | |
a czy ktoś z Was smażył taką tradycyjną, domową tortillę? jest mnóstwo przepisów w sieci, ale wszystkie się od siebie czymś różnią, potrzebuję czegoś sprawdzonego.. |
Autor: | aerobit [ 2009-07-30, 20:40 ] |
Tytuł: | |
Ostatnio kupiłam w Biedronce duże tortille. Zrobiłam farsz z warzyw na patelnię + kawałki piersi kurczaka w curry+czerwona fasola+czosnek i ostre przyprawy. Wszystko wymieszałam, placki podgrzałam pojedynczo w mikrofali, a potem nałożyłam na każdy farsz dodałam ketchup i majonez, zawinęłam...poezja! |
Autor: | Star [ 2009-11-21, 18:21 ] |
Tytuł: | |
Z majonezem? Wszystko ok, ale ja za majonezem nie przepadam...:/ Ale to ja;) Za to za kuchnią meksykańską ogólnie przepadam i to bardzo!:) Uwielbiam nachos, tortillę i tym podobne przysmaki:) Zawsze zamawiam hurtowo wszelkie podstawowe składniki i kombinuję później, jak by tu i z czym by tu je zmieszać:) Każdej amatorce tej kuchni polecić mogę świetną pastę z fasoli . Sprawdza się idealnie w burrito. Taka puszka kosztuje ok. 8zł, a to właściwie podstawowy składnik burrito, który niestety trudno dostać - dlatego też podałam linka, bo sama męczyłam się ze znalezieniem czegoś takiego. No a do tego salsy, przyprawy do burrito itp. - i obiad gotowy! Uwielbiam!:) |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |