Zapobieganie zakwaszeniu Jeżeli lekarz zdiagnozuje nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby przerwać niekorzystny proces zakwaszania i zapobiec dalszemu pogorszenie stanu organizmu: Przyjmowanie wystarczające ilości płynów. W zależności od wzrostu i masy ciała niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty. Zmiana diety Spożycie jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu. Unikać przeciążenia. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi Zmniejszyć stres Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach, u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii odkwaszających.
|
|