dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Re: Kleszcze
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2017-09-09, 18:13 
Adept

Kleszcze stały się plagą która zagraża naszemu zdrowiu. Nie ma sprawdzonych zabezpieczeń przed nimi.Pewne jest że należy dokładnie oglądać swoje ciało po powrocie z lasu,parku.

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-10, 14:09 
Pochłaniacz

kyra napisał(a):
I faktycznie działa do 8 godziny po spryskaniu się ?

Ja pryskałem co 8 godzin jak sobie przypomniałem i kleszcza nie miałem, więc wnioskuję ze działa. Dobrze że sezon na nie się kończy. Teraz będzie sie trzeba chronić przed mrozem.

kyra napisał(a):
a jak myślicie , czy takie coś może się przeterminować? Bo teraz sezon kleszczowo komarowy praktycznie zaraz się skończy , a mi zostało jeszcze pół buteleczki. Mogę go użyć na przyszły rok czy nie bardzo ?

Spokojnie to jest preparat chemiczny więc Ci się w pare miesięcy nie zepsuje. Będzie czekał do następnego roku :) Ja zawsze mam zapas w domu, żeby nie kupować od razu w maju.

kyra napisał(a):
Mnie to strasznie zastanawia jak to działa? To coś na zasadzie klikera [ jak przy tresowaniu psów] ? chodzimy z tym cudem po lesie i non stop klikamy jak zobaczymy ze coś do nas się zbliża xD?
[/quote]
Odpalasz i działa. Nie zauważysz przecież kleszcza na drzewie. Takze takie odstraszacze to lepiej sie spisuja jak juz przy domu na werandzie czy coś

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-15, 15:06 
Pochłaniacz

Gość napisał(a):
Mhm, to fajnie :D Pewnie w przyszłym roku się w to zaoptrzę. Ale jeszcze sie zastanawiałam nad takim specyfikiem -- > [...]

Jak to działa? To jest z deet czy jak?

Gość napisał(a):
Ok, dobrze wiedzieć :D a słyszeliście o testach na boreliozę , które można samemu wykonywać ??

Takich https://www.militaria.pl/fassisi_gmbh/test_na_borelioze_odkleszczowa_botick_fassisi_-_2_sztuki_p44563.xml ? To jest test kleszcza, nie człowieka.
Gość napisał(a):
Łee. to chyba to bardziej gadżet niz faktyczny odstraszacz. A wiadomo jak długie takie urzadzenie działa ???

Czy ja wiem, skoro jest w militariach to powinno działać. Urządzenie działa na zasadzie emisji ultradźwięków o zmiennej częstotliwości, które nie są szkodliwe ani uciążliwe dla ludzi i zwierząt domowych. Działają natomiast odstraszająco na kleszcze i trzymają je z dala od nas.

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-17, 11:38 
Pochłaniacz

Mikus napisał(a):

nie ma nic napisane o deet więc raczej chodzi o drażniący zapach. Może kleszcze go nie akcpeptują ? Nie wiem nie bardzo to do mnie przemawia wolę jednak się pryskać tą chemią

Mikus napisał(a):
Takich https://www.militaria.pl/fassisi_gmbh/test_na_borelioze_odkleszczowa_botick_fassisi_-_2_sztuki_p44563.xml ? To jest test kleszcza, nie człowieka.

więc tak czy siak trzeba by było pojechać do szpitala się przebadać. W ogóle ja sobie kupiłam takie coś https://www.militaria.pl/mil-tec/zestaw_mil-tec_do_neutralizacji_skutkow_ukaszen_snake_bite_kit_13020_sp_p59100.xml byłam w krajach ezgotycznych na wakacje i kupiłam sobie w razie czego. Na szczęście żadne pająki czy skorpiony mnie nie ukąsiły ale osy niestety ukąsiły mnie aż 3 razy :(

Mikus napisał(a):
Czy ja wiem, skoro jest w militariach to powinno działać. Urządzenie działa na zasadzie emisji ultradźwięków o zmiennej częstotliwości, które nie są szkodliwe ani uciążliwe dla ludzi i zwierząt domowych. Działają natomiast odstraszająco na kleszcze i trzymają je z dala od nas.

Ja tam jednak wolę nie ryzykować i użyć albo bioinsektal albo coś z deet. Ale w sumie teraz okres kleszczy się skończył no i trzeba zaopatrzyć się w merino :p

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-18, 10:04 
Oczytany mnich

Aria napisał(a):
Mikus napisał(a):

nie ma nic napisane o deet więc raczej chodzi o drażniący zapach. Może kleszcze go nie akcpeptują ? Nie wiem nie bardzo to do mnie przemawia wolę jednak się pryskać tą chemią

ja tam lubię bioinsektal z takich środków bez chemii. Jeszcze nigdy ani ja ani moja kotka nie złapałyśmy kleszcza po tym
Aria napisał(a):
Mikus napisał(a):

więc tak czy siak trzeba by było pojechać do szpitala się przebadać. W ogóle ja sobie kupiłam takie coś https://www.militaria.pl/mil-tec/zestaw_mil-tec_do_neutralizacji_skutkow_ukaszen_snake_bite_kit_13020_sp_p59100.xml byłam w krajach ezgotycznych na wakacje i kupiłam sobie w razie czego. Na szczęście żadne pająki czy skorpiony mnie nie ukąsiły ale osy niestety ukąsiły mnie aż 3 razy :(

Jeśli faktycznie jeździsz w takie miejsca to super sprawa zwłaszcza, że nie jest to drogie. A jak już jesteśmy przy temacie skrajnego survi - co myślicie o takich filtrach: https://www.militaria.pl/sawyer/filtr_do_wody_sawyer_all_in_one_sp181_p89891.xml ?
Aria napisał(a):
Mikus napisał(a):

Ja tam jednak wolę nie ryzykować i użyć albo bioinsektal albo coś z deet. Ale w sumie teraz okres kleszczy się skończył no i trzeba zaopatrzyć się w merino :p

merino gryzie?

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-19, 15:18 
Pochłaniacz

polamajka napisał(a):
ja tam lubię bioinsektal z takich środków bez chemii. Jeszcze nigdy ani ja ani moja kotka nie złapałyśmy kleszcza po tym

Duzo butele w ciagu lata zużywasz ?
polamajka napisał(a):
Jeśli faktycznie jeździsz w takie miejsca to super sprawa zwłaszcza, że nie jest to drogie. A jak już jesteśmy przy temacie skrajnego survi - co myślicie o takich filtrach: [...] ?

380 tysięcy litrów wody przefiltruje ?!To chyba trzeba by było jechać na bezludną wyspę na rok :P
A tak serio, to bardzo profesjonalny sprzęt, ja miałem kiedyś taki filtr https://www.militaria.pl/javel/tabletki_javel_aquatab_do_uzdatniania_wody_10_szt_jatb60_p5839.xml i tez woda byla zdatna do picia,ale to inna półka
polamajka napisał(a):
merino gryzie?

Coś ty.Najprzyjemniejszy w dotyku materiał jaki można nosić! ciepło i niegryząco :P To juz nie jest stara wełna która do szału gryzieniem doprowadzała:D

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-20, 20:38 
Szczypior

Mikus napisał(a):
Duzo butele w ciagu lata zużywasz ?

To w sumie zależy jak czesto się wychodzi w rejony gdzie są kleszcze, jak duzi jestesmy my i nasz pies no i czy się kąpiemy czy nie, bo pewnie to się spłukuje..

Mikus napisał(a):
380 tysięcy litrów wody przefiltruje ?!To chyba trzeba by było jechać na bezludną wyspę na rok :P
A tak serio, to bardzo profesjonalny sprzęt, ja miałem kiedyś taki filtr https://www.militaria.pl/javel/tabletki_javel_aquatab_do_uzdatniania_wody_10_szt_jatb60_p5839.xml i tez woda byla zdatna do picia,ale to inna półka

Faktycznie to juz troche hardcorowy survival ale fajnie ze militaria i na te klimaty maja cos do zaoferowania :D ale tak z ciekawości, takich tabletek nie powinno się kupować w aptece?

Mikus napisał(a):
Coś ty.Najprzyjemniejszy w dotyku materiał jaki można nosić! ciepło i niegryząco :P To juz nie jest stara wełna która do szału gryzieniem doprowadzała:D

A jaki producent ma najlepsze merino w swojej ofercie? Mozesz cos polecic ??

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-21, 20:32 
Pochłaniacz

kyra napisał(a):
To w sumie zależy jak czesto się wychodzi w rejony gdzie są kleszcze, jak duzi jestesmy my i nasz pies no i czy się kąpiemy czy nie, bo pewnie to się spłukuje..

ale teraz to już temat kleszczy powinien być zapomniany, już jesień zima idzie, a ja szukam jakiś wygodnych i ciepłych butów do chodzenia po górach za jakoś 400 zł

kyra napisał(a):
Faktycznie to juz troche hardcorowy survival ale fajnie ze militaria i na te klimaty maja cos do zaoferowania :D ale tak z ciekawości, takich tabletek nie powinno się kupować w aptece?

myślę że militaria są tak porządnym sklepem że nie ma obawy kupowaniach takich tabletek czy gazów obronnych, mają dużą renomę i są dość popularni więc nie mogą pozwolić sobie na buble

kyra napisał(a):
A jaki producent ma najlepsze merino w swojej ofercie? Mozesz cos polecic ??

co do merino to mam taką czapkę https://www.militaria.pl/buff/czapka_buff_z_welny_merino_-_solid_thermal_olive_bh111170_847_10_00_p76233.xml

Zgłoś post

PostNapisane: 2017-09-21, 22:50 
Pochłaniacz

Aria napisał(a):
ale teraz to już temat kleszczy powinien być zapomniany, już jesień zima idzie, a ja szukam jakiś wygodnych i ciepłych butów do chodzenia po górach za jakoś 400 zł

Damskie cieżko znaleźć. Poszukaj sobie w ofercie protektora może coś przypasuje https://www.militaria.pl/szukaj.xml?mode=0&search-clause=protektor
Aria napisał(a):
myślę że militaria są tak porządnym sklepem że nie ma obawy kupowaniach takich tabletek czy gazów obronnych, mają dużą renomę i są dość popularni więc nie mogą pozwolić sobie na buble

Co do tych tabletek to można je zastąpic czymś takim jeżeli obawiamy się o swoje zdrowie bardzo www.militaria.pl/sawyer/filtr_do_wody_sawyer_mini_camo_sp107_p89134.xml
Aria napisał(a):
co do merino to mam taką czapkę [...]

I jak się sprawdza na dużym mrozie? Nie jest za lekka?

Zgłoś post

PostNapisane: 2022-05-31, 18:55 
Szczypior

Na walkę z komarami polecam https://nobzzz.pl/ Świetny środek na komary i meszki. Uchronił mnie przed bąblami na całym ciele, które miałam zawsze gdy gdzieś wyjeżdżałam. Do tego jest całkowicie naturalny.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2