dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-02-13, 18:49 
Adept

Pfff, dobra, myśl sobie jak chcesz, ja też będe myśleć tak, jak chcę.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-13, 19:00 
Pochłaniacz

ONEandONLY napisał(a):
Pfff,

:-) :-) :-) :-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-13, 19:02 
Adept

;-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-14, 10:00 
Adept

Różowy Satanista napisał(a):
Może napisałem nie zrozumiale ale odniosłem się do inteligencji i znajomości bo skoro jesteś katolikiem i wypowiadasz się w tym temacie to wydawało mi się że znasz chociaż troszkę biblie...

A wyobraź sobie, że to czytałam. Poza tym, jak już uzywasz tej nazwy, to pisz "Biblia" wielką literą.
Opętanie tego człowieka było mimowolne i nieświadome.

To podaj mi cytat, gdzie jest napisane, że tak było.
Skoro opętanie było by dobrowolne to jaki sens ma ratowanie "teoretycznie" skażonej duszy?

Zawsze ma jakiś sens. Niektórzy mogą nawet dla zabawy podpisywać jakieś przysięgi itp., nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.
Przysięgi szatanowi są tzw grzechami wbrew duchowi świętemu a one są jedynymi nie wybaczalnymi grzechami według kościoła katolickiego...

1. Grzeszyć bez umiaru, licząc na miłosierdzie Boże.
2. Rozpaczać lub wątpić w łaskę i miłosierdzie Boże.
3. Sprzeciwiać się uznanej prawdzie chrześcijańskiej.
4. Bliźniemu zazdrościć łaski Bożej.
5. Lekceważyć rozmyślnie sprawę swego zbawienia.
Tak mam w książeczce.
Hmm a krucjaty wtedy były prośby o klątwy na niewiernych, śmiesz więc nazywać ówczesnych papieży za fałszywych (nie mówie o oficjalnych antypapieżach)

" i odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom". Chyba to znasz, nie?

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-14, 19:42 
Pochłaniacz

ONEandONLY napisał(a):
jak już uzywasz tej nazwy, to pisz "Biblia" wielką literą.

skoro sama wymagasz to :
ONEandONLY napisał(a):
A wyobraź sobie, że to czytałam.

TO? sama profanujesz , księgę o której wielkość i o szacunek dla niej zabiegasz

poza tym to ni beletrystyka , czytać powinno sie nieco inaczej niż -anie z zielonego wzgórza

proponuje żebyś w następnej kolejności przeczytała książkę telefoniczna -słaba fabula ale duzo postaci .

a co do pewnych wątpliwości -caly okultyzm mieści sie w starym testamencie , mimo iż trzeba sporo wysiłku żeby go wyłowić - to powód czemu Tora została napisana, tak a nie inaczej

[ Dodano: 2008-02-14, 18:49 ]
a jeśli myślisz ze Chrześcijaństwom lub Judaizm z którego sie wywodzi , nie maja korzeni to jesteś w błędzie

dyskusje z tobą na takie tematy mogę prowadzić , jak znajdziesz korzeń i zorientujesz sie jak ten system "wierzeń" działał

[ Dodano: 2008-02-14, 18:56 ]
ONEandONLY napisał(a):
1. Grzeszyć bez umiaru, licząc na miłosierdzie Boże.
2. Rozpaczać lub wątpić w łaskę i miłosierdzie Boże.
3. Sprzeciwiać się uznanej prawdzie chrześcijańskiej.
4. Bliźniemu zazdrościć łaski Bożej.
5. Lekceważyć rozmyślnie sprawę swego zbawienia.
Tak mam w książeczce.

a słyszałaś kiedyś o pojęciu "dezinformacja"

nie zabijaj bliźniego swego>>>

czy to znaczy nie zabijaj człowieka?

bliźni w języku aramejskim , to określenie -współplemieńca -członka danej społeczności

wiec ktoś z kim nie mamy koneksji plemiennych lub więzów stricte grupowych , nie jest naszym bliźnim

[ Dodano: 2008-02-14, 19:02 ]
ONEandONLY napisał(a):
Skoro proszą o takie cos, nie powinni nazywac siebie katolikami.
A poza tym zeszliśmy z tematu.

jak by sie nie nazywali katolikami , to jak mogli by prosić o takie coś?

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-17, 12:09 
Pochłaniacz

oficjalnie jednak jest marbel pryzmuje się że każdy jest naszym bliźnim

oficjalnie masturbacje nazywa sie onanizmem , a jedno z drugim ma nie wiele wspólnego

ja jestem zwolennikiem ( wszelkich wiar) w formie zbliżonej do pierwotnej - trudno -czasem nawet szamanizm , wydaje sie mieć więcej sensu niż , wiary, wielkie ,zreformowane religie

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-02-17, 14:33 
Pochłaniacz

chodzi o opętanie ;-) a my czadu dajemy na temat TEO .
jak nazwiesz tak nazwane będzie - jeśli ktoś ślepo dąży do dóbr materialnych w ogromnych ilościach -jest opętany
onanista , który 5razy dziennie jest opętany( inkubus/sukkubus)
ksiądz który na sile przymusza do wiary -jest opętany ...etc
pytanie gdzie mieszkają demony opętujące

w astralu , lub innym równoległym?
czy dostają sie do mózgu , z najmroczniejszych zakamarków naszego JESTESTWA ?(duszy)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-03-02, 18:31 
Adept

Wchodzę tu, czytam, czyyytam... i widzę, że chyba pewne sprawy trzeba by wyjaśnić od początku. Bo inaczej będziemy tego nieuchwytnego "włosa duchowego" rozdzialać na drobne doi końca, a i tak nie dojdziemy do meritum. :-) A więc:

Po pierwsze: jeśli praktykowanie jakiejkolwiek religii. jogi, magii lub czegokolwiek z ezoteryki, doprowadzi do poprawy zdrowia. harmonijnych układów z otoczeniem, lepszej integracji psychicznej, zwiększenia zdolności twórczych itp. – będzie to *duchowe oświecenie*.

i vice versa: jeśli skrajne, nadgorliwe praktykowanie jakiejkolwiek religii oficjalnej (!) doprowadzi do wyniszczenia, choroby psychicznej, wyobcowania z otoczenia, przedwczesnej śmierci lub dowolnej patologii – jest to *opętanie*. (Przykładem śmiertelnego opętania jest schizofrenia świętej Faustyny Kowalskiej i... pokaźna część „żywotów Świętych” w ogóle. (Podobnie może być z medytacją całkiem oficjalnego ZEN - samobójstwo adepta jest tu na porządku dziemnnym.)

PS: jeśli już niektóre przejawy patologiczne zwalamy na sekty, to weźmy pod uwagę), ża każda wielka religia była z początku *sektą* - i to nie zawsze zdrową i oświecającą. (Kto ma wątpliwości na temat pojęcia *patologia moralna i duchowa* - niech sobie poczyta biblijną „Księgę Powtórzonego Prawa” od rozdziału 7... :-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-03-02, 20:42 
Adept

:-) Są religie, które nie mogą się doczekać rejestracji, choć na pewno mają już parę setek wyznawców (Na przykład „Rodzina”). Po drugie – pod pojęciem „wyobcowanie” rozumiem bezpowrotną destrukcję związków międzyludzkich – a nie czasowe wycofanie się w jakiś azyl. Reszta mniej więcej się zgadza. Przyznaję, że nawet wojujący dominikanie zamiast pojęcia „sekta” – używają określenia „nowe ruchy religijne” – co zresztą nie przeszkadza im zwalczać wszystkiego, co niekatolickie :-)

Ale wróćmy do „opętania” – czasem bardzo trudno jest precyzyjnie odróżnić je od schizofrenicznego „owładnięcia”. (Jeśli jakiejś fanatycznej osobie gorączkowo błyszczą oczy, zachowuje się agresywnie lub zadręcza otoczenie swoim kompleksem winy – jest to stan głęboko zakłóconej równowagi. i vice versa: zdrowa religijność, to spokój, siła, pogoda ducha, rzeczowość, empatia...)

Po drugie: czasem taki „obcy byt” w psychice może być następstwem sugestywnego wpływu osób z otoczenia. (To jest coś przypominającego wirusa komputerowego. Słynny Kriwonogow zaraził tak sporą grupę nastolatków i były wielkie kłopoty z ich „zdehipnotyzowaniem”. W tym kontekście mam niemiłe podejrzenie, że słynny Ojciec Bosco fatalnie wpłynął na losy Dominika Savio.)

Po trzecie – faktem jest, że niektóre techniki medytacyjne rodem z New Age czy po prostu ZEN – także mogą przyprawić o niezłą „schizę”. Tak więc – wszystko i tak sprowadza się do OWOCÓW, czyli efektów końcowych, o których pisałem w poprzednim poście. :-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-03-03, 18:16 
Adept

Jeszcze raz podkreślam zdecydowanie, że te granice są „baaaaardzo” ulotne. Żaden „obcy” (pasożytniczy) byt nie zagnieździ się samoistnie. MUSI być podkład psychotyczny lub psychoneurologiczny – albo ostra sugestia. Na przykład padaczka (szczególnie skroniowa) może dać objawy tak podobne do schizofrenii, że dopiero po dłuższym czasie (dobry psychiatra) może stwierdzić różnicę. Swoją drogą – mogę się zgodzić, że w przeciwieństwie do schizofrenii – opętanie może się cechować dłuższymi okresami względnej „normalności”... Ale padaczka skroniowa, tak podobna do schizofrenii – także przychodzi napadami! Tak więc – nie ma tu szablonów i pozostaje wnikliwa obserwacja każdego przypadku – i to w trakcie kilku rzutów.

A co sądzić o przypadkach seryjnego opętania w klasztorach? W czasach słynnych „Diabłów z Loudun” było tego sporo. I na pewno nie były to „samoistne” przypadki, tylko sprawy przynajmniej pośrednio imputowane przez najbliższe otoczenie.

I jeszcze raz o analogiach i różnicach, dotyczących schizofrenii i opętania: Nie raz egzorcysta w trakcie zabiegów będących swoistym rodzajem psychoterapii – wypędza i neutralizuje „psycho-wirusa” – prawda? Ale do złudzenia tak samo postępował słynny Antoni Kęspiński z przypadkami dchizofrenii: wystarczyło, że zaaplikował pacjentowi trafne sformułowanie, wskazał drogę integracji – i miał miejsce „cud: pacjent błyskawicznie wracał do zdrowia.

Na koniec walnę pewną herezją: *”Demon” oswojony i zintegrowany z całością struktury psychicznej, staje się właściwością twórczą* I vice versa: chory, skrzywiony dogmat religijny (serio potraktwany prze szczególnie wrażliwą osobę) może zniszczyć psychikę i całego człowieka. (Vide: święta Faustyna Kowalska.)

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2