Forum dyskusyjne. Przyjazne forum. http://www.nakazdytemat.pl/ |
|
Chlebuś http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/chlebus-vt5994.htm |
Strona 1 z 2 |
Autor: | BARANEK [ 2010-05-22, 17:25 ] |
Tytuł: | Chlebuś |
Witam mam takie zapytanie.Od półtora roku piekę chleb w automacie. Można powiedzieć że utworzyłem swój własny przepis. Chlebek wychodzi rewelacyjny, pachnący i chrupiący.Leży nawet do tygodnia, i jest pyszny. Tylko mój mały problem polega na tym,że trzymając go w torbie foliowej robi się wilgotny, trzymając w ściereczce lnianej szybko obsycha. Może ktoś mi podpowie jak go przechowywać. Przeczytałem, że fajnie się przechowuje w małym drewnianym kuferku. Czy to prawda? |
Autor: | Alii [ 2010-05-24, 23:26 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
O drewnianym kuferku nie słyszałam, ale wydaje mi się, że to tak samo działa jak drewniany chlebak, więc pewnie ci wyschnie tak samo jakbyś trzymał w lnianej ściereczce. Jeżeli bardzo zależy ci na świeżości chleba, to może warto zainwestować w próżniowe pojemniki - będziesz miał świeży chleb jeszcze dłużej. |
Autor: | varna [ 2010-05-25, 09:20 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Żadne odkrycie że w drewnianych chlebownikach (?) dobrze przechowuje się pieczywo. Jak znam życie to zaraz zaproponujesz nam jakiś specjalnie wykonane pudełko do przechowywania pieczywa. |
Autor: | scandal [ 2010-07-13, 03:37 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Specjalne nie specjalne - drewniany chlebak ładnie wygląda w kuchni. O ile jest na niego miejsce. My przechowujemy chleb w... zamrażalce ;) Zwykle jemy mało chleba więc szybko schnie. A zamrożony i rozmrożony jest po prostu świeży. :) |
Autor: | deili [ 2010-07-25, 00:11 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Pomysł z zamrażarką jest super, sam go stosuję. jest jeszcze opcja "odgrzania" takiego chlebka w piekarniku w nie za wysokiej temperaturze, nawet kilkudniowy chlebek nabiera właściwości świeżutkiego, prosto z piekarni. |
Autor: | scandal [ 2010-07-28, 23:11 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Dokładnie. I jest chrupiący i pachnący :) My jeszcze mrozimy często chleb w kromkach - a potem kromka do tostera i jest również chrupiąca i ciepła :) |
Autor: | Basiula32 [ 2011-07-22, 15:27 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Ja próbowałam chleb robić sama, ale za żadne skarby nie chciał się upiec, dopóki nie wymieniliśmy piekarnika. Teraz mam taki model do zabudowy http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy.bhtml i wszystko się w nim ślicznie piecze, bo w tym poprzednim to z reguły albo wyjmowałam zakalec, albo w ogóle wychodził jakiś niedopieczony. A propos sposobów na zachowanie świeżości chleba, to kiedyś czytałam, że do chlebaka trzeba wkładać połówkę przekrojonego jabłka i ponoć wtedy też na długo zachowuje świeżość. |
Autor: | mato [ 2011-09-14, 14:27 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Na pewno dobrze będzie kupić drewniany chlebak, wtedy Twój chleb będzie idealny nawet przez ten cały tydzień. Każde przechowywane pieczywo w taki sposób utrzymuje świeżość przez dłuższy czas. |
Autor: | psiunka269 [ 2011-10-03, 12:51 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
O rany, mi się marzy mieć kiedyś dom z takim profesjonalnym piecem do pieczenia chleba :D Marzenie. Chociaż nie wiem kiedy miałabym czas na jego robienie no ale podczas weekendu... już czuję te zapachy pieczonego chleba roznoszące się po domu. Pomarzyć zawsze warto <3 |
Autor: | Zatori [ 2011-10-20, 10:50 ] |
Tytuł: | Re: Chlebuś |
Ja bym poleciła specjalne pojemniki - chlebaki, które wytwarzają próżnię, blokując dostęp powietrza przedłużają świeżość przechowywanego jedzenia. np. coś takiego http://www.tvprodukt.pl/Elektryczny-pojemnik-do-prozniowego-przechowywania(3,3,934).aspx |
Strona 1 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 2 |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |