Forum dyskusyjne. Przyjazne forum.
http://www.nakazdytemat.pl/

Chlebuś
http://www.nakazdytemat.pl/kuchnia/chlebus-vt5994.htm
Strona 1 z 2

Autor:  BARANEK [ 2010-05-22, 17:25 ]
Tytuł:  Chlebuś

Witam mam takie zapytanie.Od półtora roku piekę chleb w automacie. Można powiedzieć że utworzyłem swój własny przepis. Chlebek wychodzi rewelacyjny, pachnący i chrupiący.Leży nawet do tygodnia, i jest pyszny. Tylko mój mały problem polega na tym,że trzymając go w torbie foliowej robi się wilgotny, trzymając w ściereczce lnianej szybko obsycha. Może ktoś mi podpowie jak go przechowywać. Przeczytałem, że fajnie się przechowuje w małym drewnianym kuferku. Czy to prawda? :-)

Autor:  Alii [ 2010-05-24, 23:26 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

O drewnianym kuferku nie słyszałam, ale wydaje mi się, że to tak samo działa jak drewniany chlebak, więc pewnie ci wyschnie tak samo jakbyś trzymał w lnianej ściereczce. Jeżeli bardzo zależy ci na świeżości chleba, to może warto zainwestować w próżniowe pojemniki - będziesz miał świeży chleb jeszcze dłużej.

Autor:  varna [ 2010-05-25, 09:20 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Żadne odkrycie że w drewnianych chlebownikach (?) dobrze przechowuje się pieczywo. Jak znam życie to zaraz zaproponujesz nam jakiś specjalnie wykonane pudełko do przechowywania pieczywa.

Autor:  scandal [ 2010-07-13, 03:37 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Specjalne nie specjalne - drewniany chlebak ładnie wygląda w kuchni. O ile jest na niego miejsce. My przechowujemy chleb w... zamrażalce ;) Zwykle jemy mało chleba więc szybko schnie. A zamrożony i rozmrożony jest po prostu świeży. :)

Autor:  deili [ 2010-07-25, 00:11 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Pomysł z zamrażarką jest super, sam go stosuję.
jest jeszcze opcja "odgrzania" takiego chlebka w piekarniku w nie za wysokiej temperaturze, nawet kilkudniowy chlebek nabiera właściwości świeżutkiego, prosto z piekarni.

Autor:  scandal [ 2010-07-28, 23:11 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Dokładnie. I jest chrupiący i pachnący :) My jeszcze mrozimy często chleb w kromkach - a potem kromka do tostera i jest również chrupiąca i ciepła :)

Autor:  Basiula32 [ 2011-07-22, 15:27 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Ja próbowałam chleb robić sama, ale za żadne skarby nie chciał się upiec, dopóki nie wymieniliśmy piekarnika. Teraz mam taki model do zabudowy http://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy.bhtml i wszystko się w nim ślicznie piecze, bo w tym poprzednim to z reguły albo wyjmowałam zakalec, albo w ogóle wychodził jakiś niedopieczony. A propos sposobów na zachowanie świeżości chleba, to kiedyś czytałam, że do chlebaka trzeba wkładać połówkę przekrojonego jabłka i ponoć wtedy też na długo zachowuje świeżość.

Autor:  mato [ 2011-09-14, 14:27 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Na pewno dobrze będzie kupić drewniany chlebak, wtedy Twój chleb będzie idealny nawet przez ten cały tydzień. Każde przechowywane pieczywo w taki sposób utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.

Autor:  psiunka269 [ 2011-10-03, 12:51 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

O rany, mi się marzy mieć kiedyś dom z takim profesjonalnym piecem do pieczenia chleba :D Marzenie. Chociaż nie wiem kiedy miałabym czas na jego robienie no ale podczas weekendu... już czuję te zapachy pieczonego chleba roznoszące się po domu. Pomarzyć zawsze warto <3

Autor:  Zatori [ 2011-10-20, 10:50 ]
Tytuł:  Re: Chlebuś

Ja bym poleciła specjalne pojemniki - chlebaki, które wytwarzają próżnię, blokując dostęp powietrza przedłużają świeżość przechowywanego jedzenia. np. coś takiego http://www.tvprodukt.pl/Elektryczny-pojemnik-do-prozniowego-przechowywania(3,3,934).aspx

Strona 1 z 2 Strefa czasowa: UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/