dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-04-12, 18:08 
Pochłaniacz

Bo Kościół nie uznaje ślubu cywilnego. Jesteś katolikiem to wg Kościoła musisz wziąć ślub kościelny, żeby był ważny.
Bez sensu.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-12, 20:49 
Świadomy Roman

nargess_ napisał(a):
no właśnie..... i jeśli ta druga osoba z jakichś przyczyn nie może wziąć ślubu, to ty automatycznie nie możesz być w pełni katolikiem i przyjmowaś sakramentów......

Nie może wziąć ślubu, jeśli jest rozwodnikiem.
Kościół Katolicki nie uznaje rozwodów, więc mimo że dla państwa jest osobą wolną dla kościoła dalej jest w związku ;)
Czyli dla Państwa jest małżonkiem drugiej zony/męża a dla Kościoła pierwszej/pierwszego, którego zdradza z nowym partnerem. I idąc dalej, w taki sposób żyje w ciągłym grzechu, a zyjąc w grzechu bez chęci poprawy nie można przystępowac do sakramentów ;)

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-12, 22:08 
Oczytany mnich

nie mówiłam o rozwodzie...... miałam na myśli np. małżeństwo z osobą wyznającą inną religię.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-12, 22:19 
Cichy podróżnik

nargess_ napisał(a):
małżeństwo z osobą wyznającą inną religię.

Ależ przeciez tylko jedna religia jest sluszna! ;)

You've got a reason to live, say I don't wanna be in love, I don't wanna be in love.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-13, 11:12 
Świadomy Roman

nargess_ napisał(a):
nie mówiłam o rozwodzie...... miałam na myśli np. małżeństwo z osobą wyznającą inną religię.

Ale wtedy można wziąc ślub ;) tylko trzeba chyba w dwóch obrządkach czy jakoś tak ;) dokładnie nie wiem, ale wydaje mi sie że to nie jest przeszkoda w wzięciu slubu ;))

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-06-11, 01:03 
Oczytany mnich

Kolejna paranoja:
Kobieta po rozwodzie, zyje z kims innym, ba wziela slub cywilny, zyje zgodnie z jej wiarą - nie moze dostapic laski odpuszczenia grzechow i przyjecia komunii.
Kobieta po rozwodzie, puszczająca sie z kim popadnie i nie mająca stalego partnera (męza w duchu cywilnym) - moze sie spowiadac i przyjąc komunie. :mrgreen:
Ahahahahhahaa mnie to osobiscie bawi :mrgreen:

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-06-11, 17:44 
Pochłaniacz

ema napisał(a):
tylko trzeba chyba w dwóch obrządkach czy jakoś tak ;)

nie trzeba :) tylko wcześniej trzeba zgody uzyskać :) ale w niektórych religiach nie można tak chyba, czyli że wyznawca jakiejś innej religii nie ma w ogóle wstępu do świątyni innej religii ;-)
no jak się w chce w kościele katolickim czy cuś to trza zgodę dostać od biskupa czy jakiegoś innego komandosa ;-)
np jak jako że jestem ochrzczona w innym kościele, nie chodziłam na religię, nie mam komunii ni bierzmowania itd itd to bym się musiała nieźle starać o zgodę :)

:*

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-12-15, 20:43 
Pochłaniacz

Ja w sprawie , dlaczego Bóg zabronił czcić innych bogów. Choć nie czytałem wszystkich wypowiedzi. Że przez pychę ?? No co wy. Tu się nie ma co rozpisywać. Proste jak drut. Innych bogów nie ma, są wymyśleni. Tylko ON jest jedynym żywym Bogiem - Stwórcą.
Jak ktoś chce czcić martwych bogów to proszę, tylko, że chodzi o zbawienie , a to może zapewnić tylko żywy Bóg - właśnie ten z Bibli.
Cytat z Apokalipsy polecam 4 rozdział 11 werset «Godzien jesteś, Panie i Boże nasz,
odebrać chwałę i cześć, i moc,
boś Ty stworzył wszystko,
a dzięki Twej woli istniało i zostało stworzone».

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-12-26, 21:08 
Bohater

123, oczywiscie, ze tak napisano ;)
w ksiedze powtorzonego prawa ;)))
chyba, ze przez biblie rozumiesz tylko nowy testament ktory jest obiektem zainteresowania katolikow na niekorzysc starego.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-12-27, 15:32 
Pochłaniacz

No wiesz draem ? Akurat cytowałem z Nowego testamentu.

Ale nawet gdyby ze starego, to co mniej wazne ?
A 10 przykazań to niby gdzie jest zapisane. A Psalmy czytane w kościele to może z Nowego sa ? A o Stwarzaniu , Noem , Abrachamie , Locie na których powoływał się Pan Jezus to tak jakby ze starego.
Nie myl Prawa Mojżeszowego, które jest spisane w 4 księgach (od Wyjścia po Powtórzonego Prawa)i które nie obowiązuje chrześcijan ze Staryn Testamentem, który zawiera jeszcze ponad 30 innych ksiąg.

A nawiasem, to w Nowym jest kilkaset cytatów ze Starego. Cytował i Jezus i apostołowie. Pa

[ Dodano: 2008-12-27, 15:04 ]
I jeszcze raz - bo zadałem sobie trud by poczytać wszystko co tam napisałaś dream - sory ale do tej pychy co ją Bóg ma.

Trzeba mieć fest fantazję żeby takie dyrdymały wymyślać.
Że niby jak skonczył stwarzać i to było dobre - to pycha ? A co masz jakieś uwagi na temat dzieła Stwórczego? Co lepiej bys zrobiła ?
Ze zabronił czcić innych bogów - to pycha ? No to Jezus też jest pychą nadęty bo przecież uczył o sobie : " Ja jestem drogą i prawdą i życiem" . A kozłom z przypowieści zapowiedział koniec w ogniu - za mniejsze przewinienia niż w starym testamencie - no to może Jezus hardy jest wręcz ?

Reszty punktów nie chce mi się komentować

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2