dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

praca za granicą
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2008-04-26, 22:08 
Adept

Mam takie zapytanie. Otóż zastanawiam się nad wyjazdem w wakacje do pracy gdzieś za granicą. I jak to ogólnie jest?? kieruje to przede wszystkim do tych, którzy byli. Łatwo jest coś znaleźć?? i gdzie w ogóle szukać w necie, gazetach?? I czy w ogóle się opłaca?? i Gdzie? ;) pozdrawiam

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-26, 22:40 
Doświadczony killer

zależy gdzie jedziesz

na przykładzie UK - w sumie można coś znaleźć, ale miło by było żeby Ci ktoś coś sensownego załatwił. W przeciwnym razie w zasadzie robota przez agencję - czyli niezbyt wysoka stawka będzie, i nie masz gwarancji że będziesz mieć robotę cały czas. Ja w tym roku tylnej partii ciała nie ruszam z różnych powodów, a np. z tego, że funt poleciał na łeb na szyję w dół.

A - ja nie miałem na miejscu w UK problemu ze znalezieniem roboty, angielski znam na poziomie komunikatywnym w mowie i piśmie, więc tylko jakieś 2 tygodnie na przestawienie się do używania go normalnie potrzebowałem.

Ja na Twoim miejscu próbowałbym skierować uwagę na Skandynawię (Szwecja, Norwegia), tam jest nieźle.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-29, 15:20 
Adept

a jak to jest z mieszkaniem w UK?? gdzie szukales?? w necie?? przez znajomych?? bo to mnie tez trapi i przede wszystkim ile mniej więcej sie placi??

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-04-29, 15:48 
Doświadczony killer

Cytuj:
a jak to jest z mieszkaniem w UK?? gdzie szukales?? w necie?? przez znajomych?? bo to mnie tez trapi i przede wszystkim ile mniej więcej sie placi??

znaczy tak ;)

Ja przygodę zaczynałem od farmy, ale że warunki niezbyt sprzyjające były - to trzeba było wiać ;)

A mieszkania, pracy - szukałem samodzielnie, raczej nie miałem nikogo, kto by pomógł, każdy wolny dzień - do miasta, ogłoszonka za mieszkaniem i zwiedzanie i rejestracja w agencjach za pracą. Miałem farta - bo w sumie w ciągu tygodnia i chata, i robota się znalazła.

Koszt mieszkania - zależy gdzie, w Londynie w zasadzie startujesz od 50f/tydzień za pokój ze w miarę ludzkimi warunkami, ruderę znajdziesz taniej, tam gdzie ja byłem to mnie wynosiło 35f/tydzień + opłaty, a warunki ok, nie było co narzekać.

Niestety - szukanie mieszkania wiąże sie w zasadzie albo z "ciapatymi" - trzeba uważać na nich, i najlepiej umowę podpisać, albo z Polakami, na których jeszcze bardziej trzeba uważać.

Ogólnie w wakacje to w UK przesrane jest, chyba więcej polskiego się słyszy niż angielskiego.

A co do znajomych - najlepiej jak masz naprawdę DOBRYCH I ZAUFANYCH ludzi, w przeciwnym razie te wszystkie zapewnienia o pomocy, znalezieniu PEWNEJ pracy - można sobie w buty wsadzić. Poza tym z doświadczenia wiem, że inaczej traktują Cię w PL a inaczej tam - po prostu nie każdy chce żeby jakkolwiek zobaczyć jak żyje na wygnaniu, rozumiesz o co mi chodzi? ;)

Jak mówię - ja bym raczej próbował na Skandynawię uderzyć, niestety nie potrafię Ci choćby w zarysie opowiedzieć co i jak tam jest - bo po prostu nie byłem ;) W każdym razie znam kilka mocno zadowolonych z pobytu tam osób.

Zgłoś post

PostNapisane: 2008-05-03, 23:41 
Adept

dzięki wielkie ;-) mam jeszcze czas to sobie na spokojnie jeszcze przemyślę to wszystko :-)

Zgłoś post

Re: praca za granicą
PostNapisane: 2011-12-15, 07:12 
Szczypior

jesli nagrasz prace wczesniej to moze sie oplacac. nie warto jednak przyjechac do danego kraju tylko na pare miesiecy i polowe tego czasu szukac pracy bo utrzymanie cie zbankrutuje.
nawet do dzis praca w uk moze sie oplacac, byle tylko zapewniali miejsce do mieszkania

Zgłoś post

PostNapisane: 2011-12-16, 23:28 
Adept

justy123, może się opłacać, ale teraz w UK bardzo ciężko o pracę. Niestety skończyły się te dobre czasy i bezrobocie szaleje.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-01-23, 13:32 
Nudziarz

dlaczego wszyscy chcą wyjeżdżać do UK, kiedy w Polsce też można znaleźć dobrą pracę. Jak tylko dobrze się poszuka to każdy coś znajdzie dla siebie ciekawego. Fakt, że w dużym mieście jest o nią łatwiej, więc zamiast wyjeżdżac z kraju moża zmienić tylko miasto. Np. dużo jest ofert praca kierowcy w Warszawie

Zgłoś post

PostNapisane: 2016-08-09, 00:23 
Oczytany mnich

Ja jestem studentką i wyjeżdzam od 3 lat w czasie wakacji do Holandii do pracy, za pośrednictwem agencji E&A. Nie muszę się o nic martwić, załatwiają wszystkie formalności, dojazd, pieniądze są naprawdę bardzo dobre. Jak wracam do Polski to potem udaje mi się przeżyć na studiach do następnego roku

Zgłoś post

PostNapisane: 2016-09-20, 17:45 
Pochłaniacz

Jeśli studenci wyjeżdżają na Zachód do pracy to jest zupełnie coś innego niż kiedy chce wyjechać zwykły obywatel,nawet kiedy jest młodym człowiekiem.Wirm coś o tym,ponieważ moja córka swego czasu też wyjechała właśnie do Niemiec (wtedy po licencjacie) - sprzątała,opiekowała się chorymi, osobami starszymi itd.Ale miała zapewnione mieszkanie i wyżywienie i oczywiście znała doskonale Język niemiecki - studiowała germanistykę. Jeśli ktoś nie ma zapewnionego lokum,wyżywienia ,a przede wszystkim nie zna obcego języka - nie ma po co wyjeżdżać za granicę.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2