ema napisał(a):
Adam i Ewa (z tego co wiem) na początku mieli dwóch synów - Kaina i Abla. Jeśli bardziej się wczytamy wychodzi na to, że w tym czasie kiedy Kain zabił Abla na świecie były tylko 4 osoby - Kain, Abel, Adam i Ewa (reszta dzieci urodziła się dużo później). Zatem z kim Kain "tworzył" nowe pokolenie? Z matką? A czy biblia przypadkiem nie zakazuje związków kazirodczych.
Poza tym, nawet jeśli Kain miałby rodzeństwo to i tak żyłby w związku kazirodczym.
To samo Noe - zabrał na arkę tylko swoją rodzinę - z tego wynika że żyli ze sobą nawzajem...
Ekhm nie zebym sie czepiał, ale "jeśli sie bardziej wczytamy" to wiemy, ze był kolejny syn Seth(zeslany jakby w miejsce Abla), i wiemy, ze obaj bracia mieli zony.
ema napisał(a):
Kiedyś kiedy próbowaliśmy o tym wszystkim podyskutować na religii znaleźliśmy taki fakt, że chyba Abraham (nie pamiętam dokładne czy on, bo było to jakiś czas temu, ale chodziło o jednego z wielkich przywódców narodu wybranego, który uchodzi za przykład człowieka wierzącego którego powinniśmy naśladować) miał kochankę - było to jasno napisane. Dlaczego więc, człowiek który łamie boskie przykazania jest nam stawiany za wzór?
Abraham to w ogole rozne ciekawe rzeczy robił, np. kupczył wdziekami swojej zony^^, i bog mu to jeszcze wynagrodził ;x
Do tego prawie zamordował wlasnego syna...
Są tez inne warte przytoczenia postacie. Lot - jedyny prawy i bogobojny w zniszczonym miescie, ktory chcial oddac swoje mlode corki na pastwe tłuszczy (by sobie mogli swawolic z nimi), później zreszta obie zapłodnił.
Jozue - który złożył na ołtarzu całopalnym swoją córke, bo bóg tego chciał.
I tak można wymieniac :))
ema napisał(a):
I nie chcę żeby mnie ktoś źle zrozumiał - ja nie szukam dowodu na to że Biblia jest kłamstwem - jestem katoliczką i nie mam zamiaru zaprzeczać mojej wierze.
Ciekawi mnie po prostu czy wy też zastanawiacie się nad sensem biblijnych opowieści.
Cóz biblia to zwykla ksiązka SF, no moze wyróżnia sie okrucienstwem na tle innych.