dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2009-09-18, 19:56 
Bohater

modlitwa=rozmowa z Bogiem, w kościele to na moje jest odklepywanie regułki

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-18, 21:58 
Adept

wichura to nie jest tak jak Ci sie wydaje ze idziemy po to aby odklepac zakodowane od dziecinstwa regulki posiedziec godzine i isc do domu Eucharystia wymaga wczucia sie w to wszystko, jest tez w pewnym rodzaju poswieceniem ktore kiedys zaowocuje

zatrzymując serce...

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-18, 22:56 
Wszechmogący/a

Ja chodzę do kościoła, w sumie z własnej woli, właśnie dla Chrystusa, ale zgadzam się z wichurą. Po odsiedzeniu tych 50min nic nie wynoszę. Klepię formułki podświadomie, myśląc o czymś zupełnie innym, a przy kazaniu wyłączam się po 20s.

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-19, 00:03 
Doświadczony killer

Ja ostatnio nie bywam, przykro mówić, ale z powodu księży cała ta instytucja straciła dla mnie jakikolwiek autorytet i ciężkie to będzie do odbudowania...

Tak wiem - zaraz zaczną się głosy, że Bóg to nie ksiądz itp itd... ale ja jtem zniechęcony i tak.

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-19, 10:20 
Bohater

zysio napisał(a):
że Bóg to nie ksiądz itp itd..

niby tak, ale u nas zmienili ostatnio księdza i on mnie delikatmie mówiąc zniechęca do uczestnictwa we mszy...

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-23, 09:40 
Bohater

123 do czego pijesz, bo nie łapie??

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-24, 10:24 
Bohater

podobno jest niedobre :diabel: :diabel:

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-24, 11:35 
Szczypior

wichura napisał(a):
podobno jest niedobre :diabel: :diabel:

wytrawne :) kwestia gustu...

wg mnie chodzenie do kosciola to wybor kazdego wolnego czlowieka i jego decyzja.
i nie potepialabym innych jak w postach powyzej, ze nie wypelniaja tego obowiazku wymaganego od katolikow.

moje osobiste podejscie jest takie, ze nie ide do kosciola dla siebie...
nawet jak mi sie bardzo nie chce, nie mam ochoty sluchac co ksiadz z ambony wygaduje itp... to jednak ide. bo moze jakis wyzszy cel ktory jest dla mnie niepojety jest...
Poza tym w takiej wierze sie urodzilam, zostalam wychowana przez rodzicow i dziadkow,
tak samo wychowuje swoje dzieci.
Dla mnie to rowniez kwestia szacunku dla rodziny, moich przodkow.
Podstawa chyba w tym wszystkim jest chyba nie pogubic sie za bardzo i szukac takiego kontaktu z Bogiem, by starac sie byc dobrym czlowiekiem.
Zgodnie z zasada: nie rob drugiemu co Tobie niemile.

A nawiazujac do wypowiedzi poprzednikow, tez znam takie fajne powiedzenie:

Bog jest wszedzie, u Jasia w piwnicy tez. ;-)

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-25, 08:31 
Szczypior

123 napisał(a):

Wysłany: Dzisiaj 0:37
Janja napisał/a:
Zgodnie z zasada: nie rob drugiemu co Tobie niemile.

Ale to jest zasada z dalekiego wschodu, a nasza z ust Jezusa to rób to co chciałbyś żeby tobie czynili.
Różnica jest zasadnicza.

Przeciez ja nie twierdze, ze tak powiedzial Jezus. To moje stwierdzenie czym sie w zyciu kieruje :-) I szczerze mowiac malo mnie interesuje czy to dalekiego czy bliskiego wschodu etc...

Cytuj:
Kwestia szacunku dlarodziców i dzidków. Ciekawe jak to się ma w przypadku Marii - ona zmieniła religię swych ojców i dziadów. Z wyznania Mojżeszowego stała się chrześcijanką - tak samo wzyscy apostołowie.

A może wola Boga jest ważniejsza od przesłania dziadów

Nie wnikam co dla Ciebie 123 gosciu jest wazniejsze.
Wyrazam swoja opinie na dany temat.
Poza tym we mnie plynie goralska krew, a my gorale mamy swoje zasady.

Abstachujac od riposty goscia...

Mamy w rodzinie przyklad osoby ktora z rzymsko-katolickiego przeszla do swiadkow jehowy. Temat dosc ciezki i co po niektorzy tego u nas zrozumiec nie mogli..
Poniewaz bylam kilka razy osoba postronna sluchajaca takich "szkolen jehowych" w grupach kilkunasto-osobowych nasunela mi sie mysl:
schemat takich spotkan zawsze wygladal tak:
osoba prowadzaca mowila: " w katolickiej nauce jest tak napisane, ale jak idziesz nauczac to wyciagnij tylko ten fragment "...." reszte pomin i nauczaj o tym w taki "..." sposob"
Powiem szczerze ze zaskoczylo mnie to mocno, bo w rozmowie z nimi, w czasie kiedy usiluja katolikow przekonywac, ze to czego nauczaja jest najwazniejsze nigdy nie wylapalam manipulacji.
Hm.. nie wiem czy tylko ja mam takie wrazenie, jesli mieliscie kontakt ze swiadkami tak "od strony kuchni" to podzielcie sie swoja reflaksja.

Moze to kwestia tylko moich odczuc, spowodowana tym, ze akurat te osoby byly mi bliskie, pokrewne.

A i jeszcze jedno- ja nie jestem znawca tematu, nie mam cytatow z biblii w glowie, natomiast w naszej rodzinie jest jedna osoba ktora studiowala katolickie prawo kanoniczne, potem jeszcze jakies inne religie. Stwierdzila, ze nie spotkala sie z takimi szkoleniami, natomiast potwierdza, ze faktycznie posluguja sie wybranym fragmentami i sugeruja nam pytania... I ze nikt kto sie nie wglebial w pismo nie ma z nimi szans wygrac polemiki.
Jak myslicie?

Konczac- ja mam taka zasade, ze w danym temacie WYRAZAM SWOJA OPINIE, nie sypiac cytatami, przyznaje szczerze- nie mam do tego glowy.
Pozdrawiam

Zgłoś post

PostNapisane: 2009-09-25, 12:36 
Bohater

Janja napisał(a):
jesli mieliscie kontakt ze swiadkami tak "od strony kuchni" to podzielcie sie swoja reflaksja.

kiedyś rozmawialiśmy z kumplami z jednym ze świadków jehowy, nie na zasadzie że on nas przekonywał do czegoś, tylko sami się mu pytaliśmy jak to u nich jest, z całym ustrojem, społecznością itp.

ludzie tacy jak chrześcijanie, są głęboko wierzący, i są mniej, choć może maja lepszy ustrój wg mnie,
większość ludzi postrzega jehowych jako jakiś złych ludzi którzy tylko chodzą po domach i "werbują" innych, lekka kpina, znam kilka osób, nawet się przyjaźnię i jakoś różnica wiary nigdy nam w tym nie przeszkadzała, a wszelkie stereotypy wynikaja z niewiedzy, zacofania i braku tolerancji...

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2