dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Re: suplementy
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2012-10-21, 18:11 
Oczytany mnich

zogrek napisał(a):
Ja też jestem zdania, że nie tyle tabletki i suplementy, co aktywny tryb życia, ruch i bieganie na odchudzanie są najlepszymi receptami. Podobnie jeśli komuś brakuje jakichś witamin to przecież wynik nieprawidłowego odżywiania- wystarczy wprowadzić do diety produkty bogate w błonnik, składniki odżywcze i witaminy a wszystko powinno wrócić do normy, naturalnymi sposobami.

Zgadzam się, można dostarczyć w zasadzie każdy brakujący minerał, witaminę, mikro i makroelementy. Jak ktoś czyta różnego rodzaju informacje na temat warzyw, mięs czy innych produtków - to doskonale się orientuje w temacie, a nie wojuje z tabletkami, które niszczą wątrobę i nerki.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-10-22, 17:25 
Pochłaniacz

6krotka napisał(a):
Kwas foliowy można przemycić w żywności, a mianowicie, najwięcej kwasu foliowego znajdziecie w: zielonych liściastych warzywach, ale nie tylko. Dobrym jego źródłem są: brokuły, pomarańcze, banany, mleko i nasiona roślin strączkowych. Płatki śniadaniowe oraz niektóre gatunki mąki są często wzbogacane w tę witaminę. Więc jak widać, wcale nie trzeba się męczyć z tabletkami :)

Uwierz mi, ja nawet nauczyłam się jeść brokuły i szpinak, ale to naprawdę nie wystarcza, każdy mądry lekarz Ci to powie. Kobieta starająca się o dziecko powinna przyjmować 0,4mg kwasu foliowego dziennie, czyli jedną tabletkę np Folika

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-10-30, 19:28 
Przyjaciel

Suplementacja kwasem foliowym przed zajsciem w ciaze to bardzo dobre podejscie.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-10-31, 18:18 
Oczytany mnich

alvira, wierzę, ja kocham wszystkie warzywa, poza cykorią. Co 4-6 miesięcy robię badanie krwi i wszystkie mikro i makroelementy wychodzą mi w bardzo dobrych liczbach. A z pomocą lekarza i dietetyka można czynić cuda. Wiem, że kobiety w ciąży nie jedzą wszystkiego, bo na różne smaki nas nachodzi :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-11-09, 11:55 
Przyjaciel

Frezja napisał(a):
Suplementacja kwasem foliowym przed zajsciem w ciaze to bardzo dobre podejscie.

ja mysle zę to nawet podstawa jesli chce się zajść w ciażę i urodzić zdrowe dzeicko.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-11-23, 20:16 
Pochłaniacz

6krotka napisał(a):
alvira, wierzę, ja kocham wszystkie warzywa, poza cykorią. Co 4-6 miesięcy robię badanie krwi i wszystkie mikro i makroelementy wychodzą mi w bardzo dobrych liczbach. A z pomocą lekarza i dietetyka można czynić cuda. Wiem, że kobiety w ciąży nie jedzą wszystkiego, bo na różne smaki nas nachodzi :)

Podziwiam tę miłość do warzyw;) Ja się dopiero uczę, a i tak pewnie nawet połowy ogólnie dostępnych nie jadam. Takie przypadki jak ja chyba muszą się ratować tabletkami

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-11-25, 17:36 
Przyjaciel

No tak ale piszecie ze zielone warzywa maja duzo kwasu foliowego, ale w zimie to raczej nie wiem czy jest wskazane jedzenie takich "sztucznych" moim zdaniem warzyw. One sa naszpikowane chemią.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-11-26, 11:16 
Przyjaciel

zimą rzeczywiście może być problem z zielonymi warzywami, a takie na supermarkecie nie koniecznie muszą być aż tak bardzo wartościowe, zawsze zimą można łykać kwas foliowy w tabletkach.

Zgłoś post

PostNapisane: 2012-11-26, 15:26 
Oczytany mnich

Nie przepadam za warzywami, zwykle mam niedobór magnezu i mikroelementów. Czasem jestem zmuszona je brać żeby te braki uzupełnić, niby to nic złego, wiadomo lepiej przyswajalne są nie sztuczne a te zawarte w świeżych produktach. Suplementy to nie tylko sposób na odchudzanie ale i na poprawę samopoczucia.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-01-06, 21:32 
Przyjaciel

ale jeśli chodzi akurat o kobiety w ciąży i kwas foliowy to nie ma możliwości z samych zielonych warzyw przyswoić na tyle dużo kwasu foliowego aby starczyło naszemu maluszkowi, trzeba zastosować dodatkowo odpowiednią suplementację.

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2