dietetyk wrocław AAAA

Strefa czasowa: UTC + 2

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona
  Drukuj | Powiadom znajomego

Re: Jak pokonać stres
Autor Wiadomość
PostNapisane: 2013-11-02, 15:18 
Adept

Przede wszystkim dużo ćwiczyć przemówienie, ćwicz przed lustrem, przed znajomymi, nagraj się na kamerze, a później odtwórz., no i kup sobie coś, co Cię będzie relaksować przed wystąpieniem, przykładowo odstresowywacz, albo masażer.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-06, 22:44 
Nudziarz

Mam podobny problem i mimo stosowania się do różnych "praktycznych porad" czuję, że zbliża się pora by odwiedzić jakiegoś psychologa, najlepiej z Wrocławia. Często bywam w tym mieście, a wolę poradzić się kogoś poza własnym miejscem zamieszkania.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-08, 14:43 
Oczytany mnich

A no niestety nie zawsze joga i metody relaksacyjne pomagają całkowicie wyeliminować stres, bo on może miec podłoże głębsze, nawet jeśli nam się tak nie wydaje...
Co do psychologa z Wrocławia, to mogę Ci polecić pana Korembę, on przyjmuje na Kwiskiej we Wrocku, ale równie dobrze możesz sobie poczytac opinie o innych psychologach z naszego miasta, np. przez stronę http://www.znanylekarz.pl/psycholog - sporo jest fachowców, więc wydaje mi się, że nie powinnaś miec większego kłopotu ze znalezieniem kogoś dla siebie.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-11, 12:52 
Adept

Też kiedyś strasznie się bałam;) Skończyłam pedagogikę i na początku, jak widziałam jak występują, wygłaszają coś znajomi z grupy, to się peszyłam i porównywałam siebie do nich, jaka to nie beznadzieja. Ale z czasem mi przeszło. Powiedziałam sobie - koniec zmartwień, jesteś dobra, wmówiłam sobie, że stresu nie ma. Przygotowałam się porządnie i to był taki przełom. Prowadziłam zajęcia - wszystkim z grupy się podobało, bo byłam bardzo pewna siebie, a mój wykładowca mnie pochwalił. Potem poszło z górki. Przed wystąpieniem trzeba się przygotować - to zminimalizuje stres, jak będziesz wiedziała o czym mówisz;) Najlepiej skupić się na kilku osobach, przekręcać w ich stronę głowę. Ćwiczenie przed lustrem, albo mówienie na głos też bardzo pomaga. Wmówienie sobie, że jest się świetnym i że wystąpienie to pikuś - również. Żeby czuć się lepiej to ja jeszcze staram się ładnie wyglądać, jak mam coś wygłosić i to też pomaga. Z czasem, z każdym kolejnym referatem, prezentacją, etc. zapomnisz o tym wszystkim i będziesz szła po prostu i mówiła i wygłaszała i zapomnisz co to lęk. Głowa do góry ;)

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-12, 17:43 
Nudziarz

Polecam jogę, mnie bardzo pomogła, choć na początku trudno było mi się do niej przekonać. Fajna sprawa

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-21, 16:00 
Nudziarz

Zależy jaki to jest rodzaj stresu, bo jeśli to jest stres codzienny polecam meliskę, relaksacyjną muzykę czy kąpiel:) przy większym stresie dłuższy urlop i wyjazd na koniec świata przynajmniej na kilka dni:)

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-21, 16:58 
Nudziarz

Mi zawsze pomaga to, że... jestem nienagannie ubrany, "zrobiony". Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale jeśli jestem bardziej zadbany od większości osób na sali, dodaje mi to jakiejś pewności siebie.
Dużo praktykowałem przed lustrem. Pomogło mi też mówienie na głos swoich referatów/wystąpień, niekoniecznie patrząc na siebie, ale wsłuchiwałem się w swój głos i to wyrobiło we mnie nawyk, że nawet jak czegoś zapomnę, przypomina mi się, że już to mówiłem - o połowę mniej stresu, bo czuję się dobrze przygotowany.
Ważne też jest przejść się chwilę przed wystąpieniem po miejscu, gdzie będziesz przemawiać, "zaprzyaźnić się" z przestrzenią

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-21, 22:25 
Nudziarz

Najlepiej nie brać do siebie tego, że ktoś na nas patrzy. Olać to, co się dzieje wokół. Dobrze się przygotować i być pewnym siebie. I zapomniałabym - trzeba się wyspać.

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-11-27, 10:25 
Ktoś kiedyś mądrze powiedział że jeśli chce się opanować stres podczas wystąpienia, to można sobie wybrać najbardziej przyjazną osobę na audytorium i do niej mówić :)

Zgłoś post

PostNapisane: 2013-12-13, 11:43 
Nudziarz

Czasami stresu nie da się pokonać.. trzeba po prostu się z nim zmierzyć:) relaksacyjna muzyka i melisska może pomóc:)

Zgłoś post

DrukujPowiadom znajomego 

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 166 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2